Kindergeld od jczyma Niemca (emeryta)

• Autor wątku Autor wątku krystyna820
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna820

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam i proszę o poradę.
Jestem żoną Niemca ( ślub zawarty w Niemczech), jest on obywatelem Niemiec obecnie już emerytem, pobiera niemiecką emeryturę. Na stałe mieszkamy i jesteśmy zameldowani w Polsce. Mąż ma również ubezpieczenie niemieckie i z emerytury odprowadzane wszelkie składki.Z uwagi na niską emeryturę jest zwolniony z podatku. Przed ślubem byłam wdową. Mam dwóch synów, którzy jeszcze się uczą ( z tego tytułu do 25 lat uprawnieni byliby do tego dodatku rodzinnego).
Moje pytania :
1.Czy mąż w opisanej sytuacji ma prawo ubiegać się o Kindergeld na moich synów wychowywanych wspólnie od 11 lat, zameldowanych i mieszkających razem z nami? ( nie są przez męża adoptowani)
2.Jaka instytucja w Niemczech załatwia takie sprawy dla Niemców mieszkających w Polsce? ( Familienkasse-gdzie?)
3. Gdzie można pozyskać odpowiednie do naszej sytuacji formularze
i załączniki ( trochę poczytała, co trzeba dołączyć) i czy powinny być w wersji polsko-niemieckiej , czy tylko niemieckiej, bo dotyczy obywatela Niemiec?

Z góry dziękuję za wszelkie rady
i pozdrawiam

Po pierwsze jak nie ma zameldowania w Niemczech, to nie ma mozliwosci ubiegania sie o Kindergeld
Po drugie, jakbyscie nawet wszyscy mieszkali w Niemczech, to on musialby udowodnic, ze przejal obowiazek utrzymywania twoich dzieci z pierwszego malzenstwa ze swojej kieszeni, co jest dosyc skomplikowana procedura

Dziękuję a odpowiedź, ale nie jestem przekonana, co do jej treści. Na stronie Kindergeld für im Ausland lebende Deutsche - Zahlung ins Ausland są podane warunki ubiegania się o Kindergeld dla Niemców żyjących za granicą, m.in. muszą pobierać rentę wg zasad niemieckich i mieszkać w kraju należącym do Unii Europejskiej.Te warunki mój mąż spełnia, nie ma znaczenia, czy są to dzieci własne, adoptowane, czy pasierb/pasierbica. Nie ma rozdzielności majątkowej, wychowywane są w związku małżeńskim. Bardziej chodziło mi o to, że w tej chwili zwolniony jest z płacenia podatku i czy to jest przeszkodą oraz, która instytucja i gdzie obsługuje Niemców żyjących za granicą. Jeszce raz dziękuję za podjęcie tematu.
Pozdrawiam

Dziękuję a odpowiedź, ale nie jestem przekonana, co do jej treści. Na stronie Kindergeld für im Ausland lebende Deutsche - Zahlung ins Ausland są podane warunki ubiegania się o Kindergeld dla Niemców żyjących za granicą, m.in. muszą pobierać rentę wg zasad niemieckich i mieszkać w kraju należącym do Unii Europejskiej.Te warunki mój mąż spełnia, nie ma znaczenia, czy są to dzieci własne, adoptowane, czy pasierb/pasierbica. Nie ma rozdzielności majątkowej, wychowywane są w związku małżeńskim. Bardziej chodziło mi o to, że w tej chwili zwolniony jest z płacenia podatku i czy to jest przeszkodą oraz, która instytucja i gdzie obsługuje Niemców żyjących za granicą. Jeszce raz dziękuję za podjęcie tematu.
Pozdrawiam

Przy dzieciach adoptowanych nie ma znaczenia, ale przy dzieciach nie-adoptowanych ten Niemiec musi byc odpowiedzialny za Unterhalt (=utrzymywanie) tych dzieci, i na to jest szereg kryteriow, bo w pierwszym rzedzie liczy sie ojciec rodzony dzieci

W formularzu należało zakreslic : Leibkinder, Adoptivkinder/Stiefkinder - tego Familienkasse nie kwestionuje ( Stiefkinder), pytam o odpowiednią instytucję dla Niemców, którzy żyją w krajach UE i sprawę zwolnienia z podatku, bo każdy, kto płaci podatek niemiecki na pewno ma prawo do świadczenia na dzieci, nie wiem jak jest w tym przypadku.
Pozdrawiam

Dla wszystkich dzieci zamieszkalych w Polsce odpowiedzialna jest Familienkasse Bautzen.
to ze w formularzu jest taka rubryka, to jeszcze samo w sobie nic nie swiadczy, nie znasz biurokracji niemieckiej, to najwyzej swiadczy, ze dostaniesz dodatkowy formularz na temat tego, czy ojciec przyjal pasierbow na stale do swojego gospodarstwa domowego itd itp

Maz nie jest "zwolniony z podatku", tylko podlega normalnemu obowiazkowi podatkowemu dla emerytow, ale ze wzgledu na niskie dochody stawka podatku wynosi o niego zero, to nie jest "zwolnienie" z podatku

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Powrót