kindergeld plus alimenty, a odzyskiwanie podatku

• Autor wątku Autor wątku KasiaCzaja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KasiaCzaja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam.
Jestem matką niespełna 2letniej dziewczynki, ja z małą mieszkam w Polsce na stałe- moja córka się tutaj urodziła, jest obywatelką polską (ma nazwisko ojca tj, nazwisko niemieckie), nie mamy ślubu, aktualnie w zasadzie nie jesteśmy już w związku. Ojciec mojego dziecka mieszka w Niemczech, jest obywatelem Niemiec tam zarabia, pracuje legalnie, jest zameldowany, płaci podatki itd. Na dziecko każdego miesiąca płaci mi pieniądze (które otrzymuje od niego plus mam kindergeld). Trudno mi powiedzieć czy kwota jaką mi płaci jest adekwatna do zarobków, ponieważ nie mam pojęcia ile on zarabia. Nie ma zasądzonych żadnych oficjalnych alimentów, pieniądze, które mi przesyła raz są mniejsze raz większe i wysyła mi je z tzw. dobrej woli. Dziś zadał mi pytanie o nr sprawy naszego kindergeldu, oraz o adres aktualnego biura, w którym są nasze papiery. Kindergeld załatwiałam ja z Polski-gdyż on się tym nie interesował.Twierdzi, że wszelkie informacje odnośnie tego kindergeldu są mu potrzebne, bo od pieniędzy , które sam na dziecko mi wysyła chce sobie odliczyć jakiś podatek, trudno mi "wyciągnąć" od niego informacje o co mu właściwie chodzi, w każdym razie ponoć może mieć jakiś zwrot podatku. ma potwierdzenia bankowe jaki kwoty mi wysyłał i ponoć na tej podstawie chce ten zwrot podatku uzyskać. Gdy zapytałam jak się do tego ma kindergeld stwierdził, że może pieniądze jakie mi wysyła są zbyt wysokie, generalnie nie wiem o co mu chodzi. dlatego mam takie pytania, po 1 po co mu nr sprawy i adres biura kindergeldu (faktycznie po co mu to może być) oraz czy jeśli przesyła pieniądze na dziecko do Polski - nie są to alimenty, są to różne kwoty, które wysyła dobrowolnie to faktycznie może coś sobie z tego odliczyć. I czy faktycznie jeśli wysyła jakieś tam pieniądze mi na dziecko do Polski to jest to jakoś opodatkowane i jak się ma do tego kindergeld. Z góry przepraszam Państwa za być może mało składny post, ale zwyczajnie nie wiem o co mojemu byłemu narzeczonemu chodzi.

Powrót