Kindergeld- pomoc

• Autor wątku Autor wątku Unilaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Unilaf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

prosze rade, poniewaz nigdy nigdzie nie znalazlam opisu takiej samej sytuacji.

Moj maz jest zameldowany w DE od czerwca 2013, od czerwca do konca lipca pracowal u jednego pracodawcy, od 16 sierpnia jest zatrudniony juz u innego. Podlega pod I grupe podatkowa.
Ja i nasze 4- letnie dziecko dojechalismy do niego pazdzierniku, meldunek mamy od 30 pazdziernika. W Polsce od 2011 roku nie pobieralam juz zasilku rodzinnego, poniewaz przekroczylismy dochod. W PL mieszkalismy razem w miejscu zameldowania mojego meza, ja i nasze dziecko meldunek mielismy i mamy u moich rodzicow, tak wiec wspolnego meldunku nie mamy.

Czy dostaniemy Kindergeld od czerwca czy od dnia zameldowania dziecka? Czy wnioskodawca ma byc moj maz? Ja nie pracuje. Dziecko nie chodzi jeszcze do przedszkola.

Dostalismy do wypelnienia zolty wniosek ( w jezyku polskim), dostal ktos rowniez taki? Dokumenty jakie kazali nam przeslac to: umowa o prace, zaswiadczenie o miejscu zamieszkania, swiadectwo wjazdu do Polski, deklaracja o dlugosci pobytu w DE naszego i dziecka, unijny akt urodzenia dziecka, akt malzenstwa, poprzednie miejsce zamieszkania wnioskodawcy.

Bardzo prosze o odpowiedz.

*swiadectwo wjazdu do Niemiec oczywiscie

Powrót