F
Forever1234!
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień Dobry, od około 6 lat jestem rozwiedziona, mieszkam z dzieckiem w Polsce, mamy wspólne miejsce zamieszkania. Ojciec dziecka od 3 lat wraz ze swoja rodziną mieszka w DE. Tam również pracuje. Dowiedziałam się, że nasze wspólne dziecko może otrzymać zasiłek Kindergeld (ojciec dziecka nigdy o tym nie wspominał). Po rozmowie z byłym partnerem strasznie się wkurzył, powiedział, że nic się dziecku nie należy, że dziecko powinno mieszkać z nim, wtedy można wystąpić z wnioskiem o zasiłek w DE. Wiem, że to nie jest prawda. Kiedy poprosiłam o dokumenty, które byłyby potrzebne do złożenia wniosku, kategorycznie powiedział, że mi ich nie da
Nie da i koniec. Straszył wysokimi karami w DE. Nawet nie udostępnił mi swojego miejsca zamieszkania w DE. Nie potrzebuję tej informacji, ale do złożenia wniosku już TAK. Nasze dziecko jeździ do taty, od czasu do czasu, chyba normalne wydaje się, że chciałabym wiedzieć gdzie przebywa w czasie np. wakacji czy ferii. Nie wspominając już sytuacji, gdyby nie daj Boże coś złego się tam wydarzyło, to nawet nie znam miejsca pobytu dziecka. To chyba nie jest normalne. Podejrzewam, że sam złożył taki wniosek i być może pobiera zasiłek. Nie mam na to dowodów. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Gdzie i do kogo napisać? Gdzie mogę to sprawdzić? Proszę o pomoc, o jakiekolwiek podpowiedzi, co powinnam zrobić, odpuścić? Pozdrawiam