Kindergeld umowa o pracę - wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku SciFun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SciFun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Drodzy Forumowicze,

Z racji że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich pojawiających się tutaj Polaków!

Pozwolę od przedstawienia ojej obecnej sytuacji: Jestem od września zatrudniony w Niemczech na Uniwersytecie – umowa o pracę. Tutaj (w DE) także dokonałem meldunku (wynajmuję mieszkanie), został mi nadany numer identyfikacji podatkowej, oraz przydzielona I klasa podatkowa. Żona z dwójką dzieci pozostaje w Polsce. Ja w Polsce także mam zameldowanie – to samo co żona i dzieci.

I teraz tak, mam spore wątpliwości co do możliwości przyznaniem zasiłku Kindergeld. Moja wątpliwość wiąże się z faktem, że prawie wszędzie napisane jest, że warunkiem konicznym do otrzymywania Kindergeld jest posiadanie nieograniczonego obowiązku podatkowego w Niemczech.

Według niemieckiego prawa nieograniczony obowiązek uzyskuje się przy pobycie/pracy? powyżej 183 dni w DE. W Polsce zaś, jeżeli pobyt jest krótszy niż 183 dni w roku (taka będzie moja sytuacja), to mam nieograniczony obowiązek podatkowy ze względu na centrum interesów życiowych/osobistych w Polsce. Z racji tego że nie można mieć nieograniczonego obowiązku podatkowego w obydwu krajach, trzeba ustalić w którym kraju mam rezydencję podatkową. Zgodnie z umową Polsko-Niemiecką o unikaniu podwójnego opodatkowania, jeżeli osoba ma zamieszanie w obydwu krajach, to nieograniczony obowiązek podatkowy posiada tam, gdzie znajduje się centrum interesów osobistych. Taką też informację uzyskałem na Polskiej infolinii podatkowej.

Jeżeli to wszystko jest prawda, to z tego wynika, że pomimo pracy 2 lata w Niemczech, nie mam nieograniczonego obowiązku podatkowego w Niemczech. Jeżeli tak, to czy w dalszym ciągu przysługuje mi Kindergeld, np. ze względu na fakt ubezpieczeń społecznych, bądź samego faktu pracy/zamieszania w Niemczech (też sporadycznie takie informacje czytałem)?

Jeżeli jednak mi w takiej sytuacji nie przysługuje, to jak to jest że na forum większość osób uzyskujących Kindergeld ma dzieci w Polsce, stąd według prawa ich centrum interesów osobistych powinien być w Polsce, a tym samy powinny być w analogicznej sytuacji do mojej.

Czy można ewentualnie rozliczać się w Niemczech i w Polsce? Ale czy to nie prowadzi do podwójnego opodatkowania, ewentualnie późniejszych roszczeń skarbówki?

Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej istotnej i nie do końca jasnej sytuacji.

Z poważaniem,
SciFun

Powrót