Kindergeld w sądzie finansowym

• Autor wątku Autor wątku krymek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krymek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry mój problem polega na tym iż po długich bataliach Familienkasse wypłaciło mi część należnych mi pieniędzy. W zaokrągleniu 7k euro a resztę czyli 9k euro wstrzymało tłumacząc się że są brakujące dokumenty. Wysłałem im trzy ryzy papierów podchodząc do tematu 5 razy i dalej to samo. Nie mając już żadnych pomysłów założyliśmy z żoną sprawę w sądzie finansowym. Oczywiście trzeba było zapłacić. Po długim oczekiwaniu na sprawę (ok 18 miesięcy) z przyczyn utrudniania przez Familienkasse sprawa odbyła się i zakończyła wyrokiem pozytywnym dla nas, sąd zdecydował się na pokrycie kosztów sprawy swoimi finansami i oddał nam kasę. Mój problem polega na tym że mimo wygranej sprawy ( minęło już ponad miesiąc) kasy dalej niema 9k plus te 18 miesięcy. Czy oni grają na zwłokę czy może mają jakiś termin wyznaczony przez sąd, jeśli tak to może ktoś wie jaki. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły albo miał podobny problem to proszę o pomocną rade co tu dalej robić. Z góry bardzo dziękuje.

Familienkasse nie śpieszy się w wypłacaniu kasy po takich sprawach. Ale: Czy wyrok jest już prawomocny? Może Familienkasse złożyła odwołanie do Bundesfinanzgericht? Ponadto: CO dokładnie jest napisane w wyroku?

Jeżeli wyrok jest prawomocny to radzę napisać wezwanie do zapłaty w określonym terminie z groźbą wszczęcia postępowania egzekucyjnego. Jeżeli nie zapłacą w terminie to radzę oddać sprawę do adwokata, on ucieszy się z łatwo zarobionych pieniędzy, bo koszty postępowania pokryć będzie musiała Familienkasse. Ale egzekwować można tylko to, co jest napisane w wyroku sądu.

Ostatnia edycja:
Powrót