Kindergeld - wniosek dziecka

• Autor wątku Autor wątku icemanevo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

icemanevo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, jestem studentem (22l.), mój ojciec pracuje w Niemczech, a ja jestem zameldowany z mamą w Polsce. Rodzice mają rozdzielność majątkową, ale nie mają rozwodu. Mój ojciec dał mi zielone światło na staranie się o kindergeld, ale pod warunkiem, że sam sobie to załatwię i stąd moje pytanie - czy sam mogę się jakoś postarać o kindergeld oraz ewentualnie, co musiałbym w tym kierunku zrobić, oraz czy pieniądze dostanę ja, czy mój ojciec?
Z góry dziękuję za pomoc.

Witam, ja również jestem uczennicą. O kindergeld starałam się sama , moja mama pracuje w Niemczech i mieszka tam jednak nie pomogła mi w niczym (no chyba , że do pomocy mogę zaliczyć to, że wysyłała gotowe dokumenty do Familienkasse). Jestem dowodem na to, że nawet dziecko samo może wywalczyć kindergeld, oczywiście starania trwały ok.1,5 roku (licząc od złożenia wniosku), wszystkie dokumenty załatwiałam sama i sama wypełniałam po niemiecku dokumenty. Całe szczęście po ok.1,5 roku zobaczyłam na koncie całą nadpłatę oraz otrzymuję na bieżąco pieniądze. Staraj się i to szybko , możesz dostać nawet wstecz pieniądze. Pieniądze zostaną wysłane na podane we wniosku(Antrag auf kindergeld) konto bankowe , możesz wpisać swoje w walucie euro. Pozdrawiam:)

Powrót