Kindergeld, wspólny meldunek, ale inne adresy w dowodach osobistych

• Autor wątku Autor wątku eli22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eli22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Mój kuzyn pracuje w Niemczech. Jego żona wraz z dziećmi jest w Polsce. Chcą starać się o kindergeld, mają wspólny meldunek, który jest wymagany, ale niestety mają jeszcze dowody osobiste ze starymi meldunkami, gdzie ona mieszkała z dziećmi u swoich rodziców, a on miał meldunek u swoich rodziców. Co w takiej sytuacji należy zrobić??? :rolleyes:

Wymiana Dowodu -czy to jest problem.

Mój mąż też miał meldunek u swoich rodziców, a ja z synem u swoich.(tak, też było w dowodach osobistych). Familienkasse nie miała żadnych problemów w związku z tym, bo drugi meldunek mielismy wspólny w Niemczech.(mąż był w DE od stycznia 2013 a my od kwietnia 2014) .
Pozdrawiam i życze powodzenia.

Tylko, że oni mają wszyscy wspólny meldunek tymczasowy w Polsce. Kuzyn jest tylko w DE, ma tu meldunek i tu pracuje. Czy nie będzie żadnego problemu jak wyślą ten wspólny meldunek tymczasowy i kopie dowodów osobistych z innym adresem :rolleyes:

Myślę,że nie. Poza tym, gdyby było coś nie tak to Famielienkasse im napisze co trzeba dosłać. Skoro kuzyn jest w DE i w Niemczech pracuje legalnie to Kindergeld się należy :)

Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
A nie wie Pani jak to jest z tym zaświadczeniem o pobieraniu/niepobieraniu zasiłku? Oni nie pobierają zasiłku rodzinnego w PL, odkąd kuzyn zaczął pracę w DE. Czyli jego żona musi wziąć zaświadczenie o tym, że nie pobiera jego w PL? Czy musi wziąć jakieś zaświadczenie wstecz o tym, że pobierała zasiłek

Czyli jego żona musi wziąć zaświadczenie o tym, że nie pobiera jego w PL? Czy musi wziąć jakieś zaświadczenie wstecz o tym, że pobierała zasiłek
Takie zaświadczenie wyda MOPS

Dziękuję bardzo Wszystkim za informacje :-)

Witam,
Aporopos zaświadczenia.
W moim przypadku było tak,ża w MOPSie powiedzieli mi,ze oni mogą wystawić zaświadczenie o okresie w którym pobierałam świadczenia, nie napiszą natomiast regułki, o którą ja prosiłam czyli
" Zaświadczamy ze PANI X I PAN Y nie pobieraja świdaczen rodzinnych z dniem.... "

Proponuje również załatwić zaświadczenie z Urzędu Marszałkowskiego odnośnie świadczeń rodzinnych. W moim przypadku było potrzebne.
Mieszkam w Hessen.
Pozdrawiam ;)

Powrót