kindergeld zwrot

• Autor wątku Autor wątku ula84ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ula84ch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!!! Od 3 lat mój mąż mieszka w Niemczech i pobiera tu zasiłek na dzieci. Od sierpnia 2013 roku mieszkam już z nim z dwójką dzieci . Właśnie dostaliśmy pismo z Familienkasse o zwrot zasiłku za rok 2012 do dnia naszego przyjazdu tutaj tj. 1420 euro. uzasadnili to tym że w Polsce nie złożyłam wniosku o zasiłek (przekraczałam dochody) tak , więc oni uważają , że nadpłacili nam więc proszą o zwrot wysyłałam do nich wszystkie potrzebne dokumenty, oświadczenia, moim zdaniem wypełniłam wszystko jak należy. teraz biuro polityki społecznej umywa od tego ręce ale wyszło na to że to oni źle mnie poinformowali(a właściwie wcale)czegoś nie dopilnowali ( ja wszystko o co prosili im wysyłałam), Czy ktoś mi może pomóc w sprawie odwołania od tej decyzji jak to napisać , albo chociaż o rozłożenie na raty i czy oni mają prawo tego rządać po 2 latach , mam płatność do 10.05.14

Czy przed przyjazdem do Niemiec pracowalas w Polsce, w okresie w ktorym FK wyplacala KG?

Witam! Nie pracowałam w Polsce nie byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy ZUS czy KRUS i nie pobierałam zasiłków na dzieci czy jakichkolwiek innych.
.

To sprawa jest prosta. Niemcy sa jedynym swiadczeniodawca. W Polsce nawet nie mialas prawa starac sie o ten zasilek. Niech ktos kompetentny napisze Ci odwolanie. Najlepiej idz do Urzedu Marszalkowskiego, bo oni zajmuja sie koordynacja swiadczen.

Tu wiecej na ten temat:
http://www.rops-opole.pl/index.php?id=15

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc!!!:)

Powrót