Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku mariano400
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariano400

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, proszę o pomoc! Przyznano mi Kindergeld, oraz wyrównanie za 4 lata. Ojciec mój jest po rozwodzie z mama i mieszka w Niemczech a my w Polsce, do wyrównania podal on swoje konto, a teraz nie chce mi oddać pieniędzy. co mam robić? Przesłał mi połowę, a połowę powiedział że musi opłacic podatek, czy jest cos takiego jak podatek od kindergeldu? Prosze o szybką odp

Witam,
wiem, że temat jest mnożony ale wpisuję tu - bo post jest "najświeższy". Moja sytuacja jest trochę inna, niż większości Państwa. Pracowałam w Niemczech, ale jako obywatelka Grecji (mam podwójne obywatelstwo, a legalną pracę i zameldowanie można było szybciej uzyskać z greckimi dokumentami), w latach 2000 - 2006. Złożyłam wniosek do Familiekasse o przyznanie mi Kindergeld. Dostałam odmowę, a jej wytłumaczeniem było to, że dziecko ze mną nie mieszka i nie jest zameldowane w Niemczech. Natomiast, przy rozliczeniu rocznym dostawałam mały procent pieniędzy na dziecko, które się uczy - sytuacja dość dziwna, zważając, że nie uznali mi dziecka przy staraniu się o Kindergeld. (Byłam zaszeregowana w grupie podatkowej 1). Od 2006 roku mieszkam w Polsce i chciałabym się starać o "zwrot" Kindergeld za lata 2000-2006. Czy jest taka możliwość? Czy nie ma przedawnienia? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Powrót