kindergeld

• Autor wątku Autor wątku barbara1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbara1985

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Moj były już partner ma dziecko z poprzedniego zwiazku, od czasu mojego przyjazdu tutaj zalatwilam kindergeld na jego dziecko i nasze wspolne. tamta mala przebywa w Pl a nasz wspolny ze mna w De.Kindergeld stał na mojego ex ale konto podane bylo moje, tak że pieniedze z obu wpacano na moje konto, nie tylko na moje dziecko, ale i także na dziecko ex z pierwszego związku.Umowa stala na niego i papiery ozywiscie tez podpisane przez niego. Teraz kiedy juz nie jesteśmy razem ja pobieram Kindergeld na syna na osobne konto i na nową umowe a on pobiera na corke z polski na swoje.Po czasie straszy mnie, ze te pieniadze przez czas kiedy bylismyrazem i wplywaly na moje konto bede musiala oddac, czy takie cos jest w ogóle mozliwe??

Oczywiście, ze trzeba bedzie oddac, bo te pieniądze nie były dla Was, tylko jak sama nazwa wskazuje dla dziecka. Z innego postu wynika, ze Wy pobieraliscie zasiłek w De, a matka dziecka w Polsce, powinniscie jej zwrócic ta niemiecką częśc zasiłku.

my bylismy razem a teraz nie jestesmy, wiec dlaczego ja mam oddawac te pieniadze, nie rozumiem tego!!!byly wplacane na moje konto a poziej on je wyplacal, a teraz ja mam je oddawac, jak to mozliwe??

no tak, ale on wyrazil na to zgode podpisujac dokumenty do kindergeld, to nie ma znaczenia, jak ja mam odpowiadac za to i oddawac pieniedze ktore staly na nieg i ktorymi on rozporzadzal?

ktoś bedzię musiał zwrócić, były partner równiez może się wyprzec tego że cos wybierał z konta. dlaczego wogole zasiłek Kindergeld partner zatrzymywal dla siebie, a nie przekazywał matce dziecka na ktore takowy pobierał? Czasami nieznajomo,śc prawa szkodzi..

ja tego nie iwem, to byla jego sparwa, ja sie tym nie interesowalam, chodzi o to ze nic nie jest ruszone jeszcze, to on mnie straszy, ze ja jemu mam te pieniedze oddac, na to samo konto wplyway tez pieniedze naszego wspolnego dziecka

chodzi o to czy on teraz moze ode mnie te pieniadze wolac????

Dlaczego ty masz oddawać swojemu byłemu partnerowi. Jeżeli będziesz musiała zwracać to do urzędu, z którego były wypłacone pieniądze.

Myślę, że on cie poprostu straszy. Inna sprawa to dlaczego pieniądze nie były przekazywane matce dziecka?

Powrót