Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku justyna2109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna2109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie . Już kiedyś pisałam na forum odnośnie kindergeldu.
Mieszkamy z mężem i dziećmi w Niemczech. Na starsze dziecko (4,5 l.) od października 2013 nie dostaję Kindergeldu. Ponad dwa miesiące temu urodziłam córeczkę i dalej brak pieniążków. Wysyłalam do Familienkasse już maile i pismo z prośbą o wydanie decyzji , ale nic. Co w tej sytuacji robić? Wybrać się do dyrektora placówki , do sądu czy gdzie?

Ponad dwa miesiące temu urodziłam córeczkę i dalej brak pieniążków
Z Caritasu masz pomoc wyprawka na dziecko 500e
Jeżeli masz ksero druków które złożyłaś w Familienkasie przedstaw je i poproś o pomoc
w Caritasie zadzwonią lub napiszą ci pismo.
Powodzenia.

Witam mam problem narzeczony pracuje 5 rok w niemczech mam z nim 2 dzieci i mieszkam w Polsce 4 lata temu zlozylismy papiery o kindergeld 2 tyg temu przyszla odpowiedz ze nie dostaniemy poniewaz matka pobiera rodzinne w Polsce poprostu odmowa ja wcale w Polsce nie pobieram.Odkad narzeczony wyjechal do niemiec nie pobieralam tutaj wyslalismy wszystkie papiery oraz zaswiadzenia ze nie bylo pobierane rodzinne w polsce.Chcemy pisac odwolanie ale nie wiem jak czy moge jeszcze raz im wyslac papiery o niepobieraniu rodzinnego tutaj?Dlaczego oni napisali ze pobieram jesli to jest nie prawda.Mieszkam z dziecmi pod tym samym adresem co narzeczony jestesmy tutaj zameldowani(Polska)on legalnie pracuje w niemczech od 5 lat jest tam zameldowany co mamy zrobic by odzyskac te pieniadze wychodzi na tio ze musieliby nam oddac za cale 4 lata odkad pierwsze dziecko sie urodzilo.Czy oni nas poprostu zbyli aby nie wyplacic kasy czy co?prosze o odpowiedz co mamy robic w tej sprawie.on tam pracuje nadal.

Najlepiej niech narzeczony pojdzie do Familienkasse i to wyjasni. Ja tez dlugo czekalam na decyzje mimo ze urodzilam dziecko w Niemczech i wszystkie dokumenty wyslalam. Okazalo sie ze Familienkasse nie dostalo moich dokumentow. Poczta zgubila przesylke.

Powrót