M
mała~mi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam Państwa. Mam pytanie, bo dostałam od Familienkasse Sachchsen dokument, że muszę zwrócić im wypłacony mi Kindergeld od zakończenia przeze mnie pobierania Elterngeld do czasu ukończenia przez córkę 3lat życia, czyli za około 2 lata (wypłacone przez nich te świadczenia).Mam pytanie dlaczego się tak dzieje?- że najpierw Familienkasse przyznaje Kindergeld od czasu narodzin dziecka do czasu zakonczania Elternzeit (który miałam zatwierdzony przez pracodawce do ukończenia 3latek dziecka), a poźniej przychodzi pismo, że jednak trzeba zwrócić te pieniądze? Przed zwolnieniem ciażowym i Mutterzeit pracowalam w Niemczech i mieszkalam w PL niedaleko granicy pol-niem. Dokumenty wszystkie posiadam o przyznaniu pieniędzy na macierzynskim, urlopie rodzicielskim, kindergeld wyliczony do ostatniego dnia przed ukonczeniem 3latek, a tu ostatnio taka niespodzianka, że za całe 2 lata trzeba zwrócić na ich konto. Czy takie są przepisy, że na niepłatnym Elternzeit (opiekujac sie jedynie dzieckiem, nie podejmowalam zadnego miniJoba w tym czasie) do zakończenia tego okresu nie należy się w takim przypadku Kindergeld? Podradźcie proszę... (mam taki mętlik w głowie). Pozdrawiam Państwa.
Ostatnia edycja: