Kindergelt w Niemczech a zasilek w Polsce

• Autor wątku Autor wątku Oposik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oposik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,mamy maly problem i nie wiemy jak go rozwiazac...przyznano nam Kindergelt od 11.2011r ale zycza sobie dodatkowych zaswiadczen.
Chca tez wyjasnien dlaczego w tym okresie ( dokladnie 8 miesiecy) dostawalismy zasilek na dziecko w polsce,ktory wynosi 68 zl.
Na poczatku wniosku zaznaczylismy ze go dostajemy.Wiec teraz nie wiem,czy odpowiedziec na to, jak dla mnie mnie dziwne,pytanie :dostawalismy i przeznaczalismy go na pieluchy,czy : dostawalismy bo kazdy grosz jest potrzebny..nie wiem czego oni od nas oczekuja teraz...czy moze mamy zwrocic roznice??jakie jest prawo teraz?nie wiedzielismy ze nie mozna pobierac z dwoch panstw..zrezygnowalabym w Polsce ,bo to smieszne pieniadze..prosze o rade,musimy szybko dac odpowiedz i nie wiemy jak z tego wybrnac...bardzo dziekuje

W Niemczech jedynie odliczą pobraną sumę od Kindergeld dlatego potrzebne zaświadczenie z Polski z MOPS-u. Jedynie z MOPS –u mogą ci powiedzieć że niesłusznie pobierałaś rodzinne bo zarobek przekraczał. minimum na osobę.

Dziekuje za odpowiedz:)ale oni nie chca nic z MOPSU tylko chca moich wyjasnien : dlaczego pobieralam zasilek w tym okresie: doslownie
dlatego nie wiem co napisac,chyba z jasnych przyczyn pobiera sie dodatki??

dlaczego pobieralam zasilek w tym okresie: doslownie
Ciągłość rodzinnego w Polsce przed podjęciem pracy w Niemczech jak ci przyznają Kindergeld rezygnacja z rodzinnego w Polsce.Może tak

Bardzo dziekuje,wszystkiego dobrego

Powrót