klasa podatkowa

• Autor wątku Autor wątku kastok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kastok

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam, oto mój problem: od września 2017 roku pracuje w Niemczech w zakładzie jako pracownik z pod firmy, firma nigdzie mnie nie zameldowała (opłaca mi pokój w hotelu) a ja jestem na 1 grupie podatkowej.
Zakład wypłaca mi pensje a podatek potrąca z 1 grupy podatkowej. Dowiedziałam się tutaj, że jak ktoś pracuje bez meldunku w Niemczech to obowiązuje go 6 grupa podatkowa, nie wiem czy to jest prawda?
Boję się, że jak będę się rozliczać w niemieckim urzędzie skarbowym to oni każą mi wyrównać zaległy podatek. Nie wiem co o tym mam myśleć. Proszę o poradę i wyjaśnienie moich wątpliwości.

Dlaczego ktoś miałby Ciebie meldować? To Twój interes i obowiązek.
Weź zgodę na meldunek, zaświadczenie od kiedy to trwa i biegusiem do burgerbiura.

Dziękuję, ale odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłam w linku.
Zadam pytanie inaczej- czy meldunek w Niemczech lub jego brak ma bezpośredni wpływ na klasę podatkową?
Do Shocked-a: tu nie chodzi o to, że ja się nie zameldowałam tylko mieszkam w hotelu gdzie podfirma wynajęła mi pokój i nas nie meldują, właściciel nie daje zgody.

Ktoś wynajmuje pokój i nie daje zgody na meldunek?

Brak meldunku powoduje, że otrzymujesz klasę 6, czyli najgorsza z możliwych.
Odnośnie hotelu, skoro tam mieszkasz, to powinienes być tam zameldowany, a więc nie powinno być problemu. Właściciel podfirmy, czy właściciel hotelu nie daje zgody? Czy to normalny Hotel, który prowadzi działalnosć, ma szyld i pieczatkę i każdy przejezdny moze się tam zatrzymać?

Czyli jak ja dostaję odcinek z wypłaty gdzie mam napisane że jest to 1 klasa i tak pobierają mi zaliczkę na podatek to rozumiem, że powstaje z mojej strony zadłużenie wobec Urzędu Skarbowego z powodu niepłacenia zaliczki od 6 klasy? Przy rozliczeniu z Urzędem Skarbowym będę musiała wtedy wyrównać tą różnicę- tak mi się wydaje.

Tak to jest normalny hotel, to wszystko tu jest dziwne więc ja się chyba z tego muszę wymiksować póki jeszcze czas. Dziękuje wszystkim za rady. Pozdrawiam

Poszukaj pokoju lub malego mieszkania na wlasna reke, wtedy majac umowe najmu w reku, mozesz sie sama zameldowac i po sprawie.

nika44 napisał:
...majac umowe najmu w reku, mozesz sie sama zameldowac i po sprawie.

Nie opowiadaj bajek. Bez "zgody dawcy mieszkania" nic nie zdziała.

Przeciez jak będzie miała podpisaną umowę najmu, to oczywiste jest, ze dostanie od własciciela mieszkania zaświadczenie do zameldowania.

Widzisz różnicę między mieć umowę i zgodę a mieć umowę i móc samemu?

ok dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam

Domagaj się zameldowania w miejscu zamieszkania. To nie łaska czy dobra wola ale obowiązek.

Shocked napisał:
Widzisz różnicę między mieć umowę i zgodę a mieć umowę i móc samemu?

Tak, wyobraź sobie, że widzę tę różnicę. Ale wyobraź sobie też, że to jest dla wszystkich jasne, że umowę o wynajem mieszkania podpisuje się po to, żeby móc się w nim zameldować.
Tylko Polacy potrafią swoje wynajęte mieszkania lub ich pokoje BEZ MELDUNKÓW podnajmować.

nika44 napisał:
Tak, wyobraź sobie, że widzę tę różnicę. Ale wyobraź sobie też, że to jest dla wszystkich jasne, że umowę o wynajem mieszkania podpisuje się po to, żeby móc się w nim zameldować.
Tylko Polacy potrafią swoje wynajęte mieszkania lub ich pokoje BEZ MELDUNKÓW podnajmować.

Wynajęcie lokalu a zgoda na meldunek to dwa odrębne zagadnienia. Widać nie masz pojęcia skoro to łączysz.
Wyobraź sobie, że lokal można wynająć na DG bez prawa do meldunku.

Czy uważasz nadal, że założycielowi tematu chodzi o DG??? Ja trzymam się założonego wątku, a nie gdybam co by było, gdyby było.
Poza tym pragnę Ci oświadczyć, że nie konwersuję z Tobą więcej, bo to nie ma sensu, bo ja nie mam pojęcia, a Ty wszystkie rozumy zjadłeś.

Przyjmij do wiadomości, że Twoje twierdzenie:
nika44 napisał:
Poszukaj pokoju lub malego mieszkania na wlasna reke, wtedy majac umowe najmu w reku, mozesz sie sama zameldowac i po sprawie.
jest nieprawdziwe.
Potrzeba umowy i pisemnej zgody właściciela.

Powrót