Klauzula niedozwolona w umowie posrednictwa

• Autor wątku Autor wątku morpheouss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morpheouss

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witajcie,

Kupiłem mieszkanie przez pośrednika. W umowie mam zapisane "Za wykonanie usługi Zamawiający zapłąci Pośrednikowi wynagrodzenie w wysokości 3% netto + 23% VAT ostatecznej ceny kupna nieruchomości".

Dostałem oczywiście fakturę, którą opłaciłem w całości. Dziś dowiedziałem się, że taki zapis stanowi klauzulę niedozwoloną i Pośrednikowi należy się wyłącznie 3% (brutto).

Co dalej zrobić w takiej sytuacji? czy powinienem zwrócić się do Pośrednika celem zwrotu VATu?

morpheouss napisał:
Zamawiający zapłąci Pośrednikowi wynagrodzenie w wysokości 3% netto + 23% VAT
morpheouss napisał:
Pośrednikowi należy się wyłącznie 3% (brutto).
Nie wiem, czytam to już piąty raz i szukam haczyków... przecież 3%(netto) + VAT = 3% brutto

3% netto + 23% VAT od 10000 daje 300zł netto + 69zl VAT czyli 369zl.

3% brutto to 300zl brutto (z wliczonym podatkiem).

Dzięki za wytłumaczenie, chyba za dużo kawy :) i popełniłem niezłą gafę.
W tym sensie masz racje, jeżeli jesteś konsumentem to w umowie musi pojawić się cena brutto z ewentualnym późniejszym jej rozbiciem.
Jest to karane, ale musiałbyś próbować się dogadać z firmą a jeżeli to nie pomoże, skierować sprawę do UOKiK lub do sądu.
Jeżeli podpisałeś taką umowę.
Jeśli umowa, którą konsument już podpisał, zawiera niedozwolone postanowienia to – zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym – nie wiążą one konsumenta z mocy prawa.
Więcej: https://www.uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php

I właśnie chciałem się dowiedzieć co to oznacza w praktyce? Pośrednik powinien oddać mi nadwyżkę (VAT)? Czy całą umowę należy uznać za nieważną i powinien mi zwrócić całą zapłąconą kwotę? Druga opcja wydaje mi się mało sensowna, bo jednak usługę wykonał.

Ktos jest w stanie cos podpowiedziec?

Powrót