klauzula wykonalności a odsetki ustawowe

• Autor wątku Autor wątku gallangher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gallangher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry.

21.06.2015 razem z moją rodziną spędzilismy pół dnia na lotnisku z winy przewoźnika (linia lotnicza Small Planet) po powrocie złożyliśmy reklamację domagając sie zryczałtowanego odszkodowania w wysokości 4x400€ Podstawa prawna:

Rozporządzenia (WE) nr 261/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004r. ustanawiające wspólne zasady odszkodowania i pomocy dla pasażerów w przypadku odmowy przyjęcia na pokład albo odwołania lub dużego opóźnienia lotów, uchylające rozporządzenie (EWG) nr 295/91.
Lot wewnątrzwspólnotowy o długości przekraczającej 1500 km​

reklamacja została odrzucona, nastepnym krokiem był wniosek do Urzedu Lotnictwa Cywilnego. Ten nałożył na przewoźnbika karę administracyjną (20.000) i obowiązek wypłaty odszkodowania pasażerom. Kancelaria reprezentująca Small Planet odwołała się. W drugiej instancji Prezes ULC obnizył im karę (do 10.000 - wiec było warto) i podtrzymał wniosek o tym, ze odszkodowanie nam się należy.
Small Planet dalej nie przelał odszkodowania. Skierowałem sprawę do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności decyzji Prezesa ULC.

Niniejszym wnoszę

1. O nadanie klauzuli wykonalności Decyzji Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego nr ULC-KOPP/xxxxx z dnia 13.12.2016, nakładającej na Przewoźnika linię lotniczą Small Planet Airlines sp. z o.o, obowiązek wypłaty 1600 € dla poszkodowanych pasażerów, tytułem odszkodowania za opóźniony lot nr xx z dnia 21.06.2015, wraz z odsetkami ustawowymi, naliczanymi od dnia 27.07.2015 tj. od dnia na kiedy datowana jest odmowa wypłacenia zryczałtowanego odszkodowania tytułem opóźnienia lotu i zaproponowana ugoda w wysokości 10% należnej ustawowo kwoty.
  2. O zasądzenie od Przewoźnika na moją rzecz zwrotu kosztów postępowania w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności.
  3. Doręczenie mi tytułu wykonawczego, obejmującego odpis zaopatrzony w klauzulę wykonalności.

Uzasadnienie

Decyzja Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego nr ULC-KOPP/0263-0154/02/16 z dnia 13.12.2016 nakłada na Przewoźnika linię lotniczą Small Planet Airlines:

xxxxxxxx

Powyższa decyzja jest decyzja jest decyzją II instancji i jako taka jest decyzją ostateczną. Oznacza to, ze nie przysługuje od niej środek zaskarżenia w toku postępowania administracyjnego.

Wydawało mi się, ze pismo było OK. Niestety złożyłem je do swojego Sadu a ten wysłał to do Sadu Własciwego dl przewośnika (Sąd Rejonowy M. St Warszawy)

Z tego sądu przyszło do mnie pismo o obowiazku wniesienia opłaty w wysokości 4x50zł (drobiazg - chociaż prosiłem o zwolnienie z opłat) i po kilku miesiącach (!) otrzymałem klauzule wykonalnośći z która mogę udac się do dowolnej kancelarii komorniczej :)

Niestety ku mojemu zdziwieniu - w uzasadnieniu decyzji nie ma slowa o odsetkach ustawowych :( Smutne to zwłaszcza, ze we wniosku podałem nawet datę od kiedy (nawiasem mówiąc - wg większości interpretacji odsetki powinny być liczone od dnia kiedy przetrzymali nas na lotnisku. Ja podałem datę kiedy pierwszy raz odmówili wypłaty i zaproponowali "ugodę")

Czy to jest normalne ? Mówimy o kwocie 1600€ a odsetki ustawowe za 2,5 roku to już kilkaset euro. Gdzie popełniłem błąd ?
W postanowieniu jest mowa tylko o:

... postanawia
Nadać klauzulę wykonalności na decyzję administracyjną Prezesa Urzędu Lotnictwa Cywilnego z dnia. 13.04.2016 znak XXXXX, w zakresie stwierdzonego obowiązku wypłacenia przez dłu żnika Small Planet Airlines sp. z. o.o. ....... na rzecz każdego z wierzycieli ....... - odszkodowania w wysokości po 400€

Komornik z którym rozmawiałem powiedział, ze on może zając tylko tyle ile jest w decyzji (w sumie logiczne) i gdyby miałyby być naliczone odsetki musiałaby być data od kiedy itp.
Dziwne to dla mnie trochę. Zawsze sądziłęm, że odsetki ustawowe są właśnie w takich sytuacjach. Inaczej wychodzi, że dłużnik dostał kredyt 1600€ na 2,5 roku :(
Można to jakoś jeszcze zmienić ? złożyć osobny wniosek itp. Tak, przyznaję, jestem pazerny i chcę dostać te odsetki :D

P.S. Jeżeli jest na forum kancelaria komornicza, która chciałaby sie podjąć tej egzekucji proszę o kontakt na priv. Oddzwonię i przęslę orginały dokumentów.

Powrót