Klauzula wykonalności a zmiana zaskarżonego postanowienia

• Autor wątku Autor wątku tifany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tifany

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Dzień dobry.
Pisałam wcześniej w sprawie klauzuli wykonalności. W skrócie, mama była wierzycielem. Wyrok sądowy zapadł w 2017 roku. Mama zmarła w 2023 roku. Ja i brat jesteśmy jej spadkobiercami. Jak stwierdziliśmy, że nie ma tej klauzuli, złożyliśmy wniosek do sądu, o ponowne wydanie. Sąd po rozprawie, przychylił się do naszego wniosku. Ale dłużnik złożył zażalenie na to postanowienie sądu. Z kolei sąd Apelacyjny po rozpatrzeniu sprawy, ponownie skierował sprawę do sądu okręgowego. Ten sąd z kolei ,,postanowił zmienić zaskarżone postanowienie w ten sposób, że wniosek oddalić ". W związku z tym, że na to postanowienie, nie przysługuje zażalenie, co można jeszcze zrobić? Wydawało nam się, że sprawa jest prosta. Poprosiliśmy o ponowne wydanie tytułu wykonawczego , w miejsce zaginionego, przedstawiliśmy akty poświadczenia dziedziczenia, i okazuje się , że nic z tego. Co możemy jeszcze zrobić?

tifany napisał:
Ten sąd z kolei ,,postanowił zmienić zaskarżone postanowienie w ten sposób, że wniosek oddalić ".
I jaka była argumentacja sądu?

Oraculium napisał:
I jaka była argumentacja sądu?
Otóż żadna. W pouczeniu jest tylko o tym, że na niniejsze postanowienie nie przysługuje zażalenie. I można złożyć wniosek za opłatą 100 zł, o doręczenie odpisu postanowienia wraz z uzasadnieniem.

W takim razie jeżeli jest jeszcze czas, to złożyłbym wniosek o doręczenie odpisu postanowienia wraz z uzasadnieniem.

Można też chyba zapoznać się z aktami sprawy. To powinno wiele wyjaśnić. Dłużnik pewnie wysunął jakieś argumenty i sąd apelacyjny zapewne się do nich odniósł. To wszystko jest w aktach.
Mi pachnie tutaj przedawnieniem. I w takim przypadku szkoda chyba wydawać 100zł (Ale nie biorę za to odpowiedzialności :) )

Powrót