Klauzula wykonalności - jak uniknąć?

• Autor wątku Autor wątku Kolor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kolor

Użytkownik
Odpowiedzi
97
Witam wszystkich

Od pewnego czasu śledzę to forum i jestem pod wrażeniem merytoryczności udzielanych porad. Sam znam się na egzekucji i,powiedzmy, ogolnie na "cywilu"- postaram się pomóc w miarę możliwości.

Mam jednak zagadnienie, z którym może ktoś z Szanownych Forumowiczów się zetknął... Mianowicie czy da się uniknąć nadania klauzuli wykonalności przez Sąd, gdy wierzyciel jest lekko nieracjonalny?
Chodzi mi konkretnie o sytuację, gdy w postępowaniu o zniesienie współwłasności zasądzono spłatę na rzecz jednej za stron. Druga strona chce tej spłaty dokonać, jednak nie wie jak i gdzie (uczestnik mieszka za granicą i nie podaje swojego konta czy adresu). W trybie 467 pkt. 1 kc spełnienie nastąpi prawdopodobnie poprzez wpłatę na depozyt sądowy.
Wpłacajacy chciałby się jednak ustrzec przed nadaniem klauzuli wykonalności tytułowi, bo "wierzyciel" nie postępuje racjonalnie (ta spłata jest w wysokości wnioskowanej przez "dłużnika", "wierzyciel" chciałby więcej i być może z czystej złośliwości przystąpi do egzekucji, byleby tylko zaszkodzić drugiej stronie bez względu na następstwa) - pytanie jak skutecznie spowodować, by nie doszło do wszczęcia egzekucji? Oczywistym jest, że po nadaniu klauzuli można domagać się pozbawienia tytułu wykonalności i zabezpieczenia poprzez egzekucji zawieszenie, ale nie o to chodzi...
Czy można zrobić coś, by sąd klauzuli w ogóle nie nadał? Np.po wpłacie na depozyt napisać pismo z sygnaturą, że roszczenie zaspokojono? Jak sądy do tego typu sytuacji podchodzą, orientuje się może ktoś?

Nie ma środków prawnych do uniknięcia nadania klauzuli wykonalności. W postępowaniu tym sąd nie bada zasadności roszczenia, które zostało przecież prawomocnie rozstrzygnięte a jedynie ogranicza kognicję do sprawdzenia, czy tytuł egzekucyjny spełnia wymagania formalne dla nadania mu klauzuli.
Złożenie przedmiotu świadczenia do depozytu w zupełności jednak wystarczy, aby uwolnić się od odpowiedzialności. Jeżeli zaś wierzyciel egzekwujący zechce mimo to wszcząć egzekucję, komornika można powstrzymać na zasadzie art. 822 kpc, zaś sam tytuł można zwalczyć na podstawie art. 840 kpc. W wypadku bezzasadnej egzekucji koszty ostatecznie poniesie wierzyciel.

Powrót