Klauzula wykonalności mimo że zadłużenie wcześniej został spłacone.

• Autor wątku Autor wątku Darekas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darekas

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Wpłaciłem do firmy windykacyjnej zadłużenie na podstawie nakazu zakazu w postępowaniu upominawczym wystawionym przez sąd.

Nie miałem czasu ani nie wiedziałem jak napisać sprzeciw do sądu dlatego postanowiłem zapłacić żeby mieć święty spokój.

Niestety bardzo się myliłem.

Pieniądze wpłaciłem przed upływem 14 dni od doręczenia zakazu zapłaty.

Otrzymałem potwierdzenie z firmy windykacyjnej że cała kwota zadłużenia została uregulowana.

Mimo tego w tym samym czasie firma windykacyjna wystąpiła do sądu z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności.

Firma wystąpiła z takim wnioskiem do sądu przed upływem 14 dni od daty doręczenia nakazu zapłaty jak przypuszczam nie sprawdzając kiedy nakaz został skutecznie doręczony.

O tym że klauzula wykonalności została nadana w lipcu 2015r wogóle nie wiedziałem.

Dowiedziałem się teraz jak dostałem kolejne wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej tym razem mam zapłacić koszty postępowania sądowego w lipcu 2015r.

Sama kwota nie jest duża ale ja nie wiem co tak naprawdę oznacza dla mnie
klazula wykonalności.

Czy to oznacza że komornik może w każdej chwili ponownie zająć pieniądze za zadłużenie które już raz zapłaciłem!!!!!!.

Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?

Czy mogę jeszcze złożyć zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.

Klauza wykonalności została nadana w lipcu 2015 a teraz mamy już grudzień.

Termin 7 dni już dawno minął.

Jak prawidłowo takie zażalenie powinno się złożyć.

Czy oprócz tego że mogę mieć komornika są jeszcze jakieś inne konsekwencje nadania klauzuli wykonalności np wpis do rejestru dłużników???

Darekas napisał:
Firma wystąpiła z takim wnioskiem do sądu przed upływem 14 dni od daty doręczenia nakazu zapłaty jak przypuszczam nie sprawdzając kiedy nakaz został skutecznie doręczony. Sąd na pewno nie nadał klauzuli przed upływem odpowiedniego terminu
Bzdury. Nic takiego, w takich okolicznościach jak opisujesz, na pewno nie miało miejsca
Darekas napisał:
Dowiedziałem się teraz jak dostałem kolejne wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej tym razem mam zapłacić koszty postępowania sądowego w lipcu 2015r.
A wpłacając - uwzględniłeś te zasądzone koszty? I odsetki jak w nakazie?
Darekas napisał:
Czy to oznacza że komornik może w każdej chwili ponownie zająć pieniądze za zadłużenie które już raz zapłaciłem!!!!!!.

Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
To zależy ile wtedy zapłaciłeś, a ile było na nakazie
Darekas napisał:
Czy mogę jeszcze złożyć zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.
Nie. Nawet gdybyś mógł, byłoby ono bezzasadne.
Darekas napisał:
są jeszcze jakieś inne konsekwencje nadania klauzuli wykonalności np wpis do rejestru dłużników???
Aż tak boisz się? :)

amelia2013 napisał:
Bzdury. Nic takiego, w takich okolicznościach jak opisujesz, na pewno nie miało miejsca

To podam dokładnie jak było

27.02.2015 Sąd rejonowy wystawił nakaz zapłaty

16.03.2015 została nadana przesyłka z sądu do mnie

10.04.2015 odebrałem przesyłkę z sądu za poręczeniem odbioru.

15.04.2015 firma windykacyjna wystąpiła z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności

17.04.2015 wniosek o nadania klauzuli wykonalności wypłynął do sądu rejonowego.

21.04.2015 mailowo poprosiłem firmę windykacyjną żeby dokładnie wyliczyła
wysokość zadłużenia

22.04.2015 przelew w wysokości dokładnie podanej przez firmę windykacyjną

24.04.2015 mailowo dostałem potwierdzenie z firmy że wpłynęła cala splata.

16.07.2015 sąd wydał klauzulę wykonalności do nakazu płatności

18.12.2015 dostałem NOWE Wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej

No teraz Ty mi wytłumacz jak to jest możliwe!!!!!! bo jak widzisz napewno to człowiek musi u.... ;)

amelia2013 napisał:
A wpłacając - uwzględniłeś te zasądzone koszty? I odsetki jak w nakazie?
To zależy ile wtedy zapłaciłeś, a ile było na nakazie

Zapłaciłem dokładnie TYLE ILE wyliczyła mi firma windykacyjna.

Firma windykacyjna wyliczyła mi całość zadłużenia w dniu 21.04.2015 czyli 6 dni po tym jak wystąpiła do sądu o klauzulę wykonalności (15.04.2015)

Ostatnia edycja:
amelia2013 napisał:
B

Nie. Nawet gdybyś mógł, byłoby ono bezzasadne.

Mimo to napisałem wniosek do sądu o uchylenie klauzuli wykonalności

Nie jestem prawnikiem ale skąd mogłem przypuszczać ze firma windykacyjna wystąpi o klauzule wykonalności przed terminem spłaty zadłużenia.

Skoro nie wiedziałem że jest wydana klauzula wykonalności
to niby kiedy i jak miałem złożyć zażalenie.

Poza tym miła Pani w Punkcie Obsługi Interesanta poinformowała mnie żebym jak najszybciej taki wniosek złożył.

amelia2013 napisał:
Aż tak boisz się? :)

Nie wiem czy się boję.

Ale napewno jest to dla mnie niekomfortowa sytuacja i nie myślałem że
kiedykolwiek w swoim życiu znajdę się w takiej sytuacji.

Czy komornik może JESZCZE RAZ zciąnąć ze mnie kwotę zadłużenia???

Sąd nadał klauzulę w odpowiednim terminie.
To co ci podali do spłaty, mogło nie być prawdą. Należało samemu obliczyć odsetki jak w nakazie. Dla kontroli - jakby ci podali 100 tys zł to też byś zapłacił, bo tak podali? Teraz policz wszystko, a jak nie potrafisz to podaj treść nakazu i liczby. Okaże się czy i ile brakuje.

amelia2013 napisał:
Sąd nadał klauzulę w odpowiednim terminie.
To co ci podali do spłaty, mogło nie być prawdą. Należało samemu obliczyć odsetki jak w nakazie. Dla kontroli - jakby ci podali 100 tys zł to też byś zapłacił, bo tak podali? Teraz policz wszystko, a jak nie potrafisz to podaj treść nakazu i liczby. Okaże się czy i ile brakuje.
Sąd nadał w terminie ale ja nie ma zastrzeżeń do sądu ale do firmy windykacyjnej
Dlaczego firma windykacyjna chce od mnie koszty postępowania 66zl za nadanie klauzuli jak ja w terminie spłaciem zadłużenie

Nikt więcej nie pomoże mi w tym temacie?????

Trzeba by widzieć papiery i ustalić czy powództwo opozycyjne wchodzi w grę

amelia2013 napisał:
Trzeba by widzieć papiery i ustalić czy powództwo opozycyjne wchodzi w grę
Chętnie bym to zrobił ale co to jest powództwo opozycyjne

Co potrzebujsz więcej widzieć?

Firma windykacyjna nie odpowiada na moją korespondencję

Powództwo opozycyjne to powództwo z art. 840 k.p.c. Po prostu należy wykazać, że żądana kwota się nie należy

Powrót