Klauzula wykonalności na umowę alimentacyjna

• Autor wątku Autor wątku Sylwiaz92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sylwiaz92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry. Dogadalismy się z ojcem dziecka i podpisaliśmy umowę alimentacyjna. Jednak, abym mogła ubiegać się o świadczenia to musi być opatrzona w klauzulę wykonalności. Zależy mi na tych świadczeniach bo córka jest niepełnosprawna. Pytanie brzmi: jak uzyskać ta klauzulę wykonalności? Jeśli nie mam problemów z otrzymaniem alimentów. Jak sformułować wniosek. Dziękuję za odpowiedzi.

Klauzula wykonalności musi znaleźć się w umowie alimentacyjnej sporządzonej w formie aktu notarialnego - wszystko wyjaśni notariusz. W takiej umowie ma się znaleźć oświadczenie ojca o dobrowolnym poddaniu się egzekucji - po poświadczeniu przez notariusza staje się obowiązujące, i w razie, gdyby przestał płacić, z umową udajesz się do sądu z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności.

Tak w umowie jest tytuł egzekucji. Chodzi mi o to ze teraz musze zdobyć klauzulę wykonalności abym miała możliwość wystąpienia z dokumentem o świadczenia. Jak mam to zrobić skoro alimenty są płacone.!?

W tej sytuacji problemem jest to ze prawo wymaga klauzuli wykonalności dla umowy w przypadku ubiegania się o świadczenia, a.nie wzięto pod uwagę ze alimenty miga być płacone. Nie wiem co mam zrobić. W sytuacji kiedy np nie zapłaci mi np dwa dni od razu.isc z wnioskiem o klauzulę? Jakie dokumenty załączyć? Podobno trzeba złożyć dokument na potwierdzenie zdarzenia, że alimenty nie zostały.zaplacone....

Sąd nie nada klauzuli wykonalności, jeśli zadłużenie ojca dziecka z tytułu niepłacenia alimentów nie przekracza 3 miesięcy. Skoro płaci regularnie, to sąd w ogóle nie nada takiej klauzuli.
Niestety, ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci z dnia 11 lutego 2016 r. była pod tym względem przyjazna samotnym matkom tylko do 1 sierpnia 2017, kiedy weszły w życie zmiany ograniczające 500+. Od tego dnia świadczenie otrzymują tylko ci samotni rodzice, których partner nie płaci alimentów. Radzę popytać w MOPSie, być może znajdzie się jakiś ludzki urzędnik, który coś doradzi w tej sytuacji.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź :)

Powrót