K
kotek2000
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dostałam informację od firmy windykacyjnej, że ustanowiła hipotekę przymusową na należącej do mnie nieruchomości.
Z danych które znajdowały się w księdze wieczystej wynika, że:
-podstawą wpisu był tytuł wykonawczy do wyroku który dotyczył innej osoby
-osoba ta miała to samo imię i nazwisko, nie zgadzał się natomiast numer pesel
-osoba ta zamieszkuje w innym mieście
-z informacji otrzymanej od windykatora, że nieruchomość 'wytypował' komornik (na podstawie imienia, nazwiska i imienia ojca)
-w klauzuli wykonalności znajdowało się fałszywe stwierdzenie, że należąca do mnie nieruchomość należy do dłużniczki
-na podstawie klauzuli wykonalności firma windykacyjna uzyskała wpis do księgi wieczystej
-informacja o ustanowieniu hipoteki została wysłana na adres rzeczywistej dłużniczki
Wydział ksiąg wieczystych wstępnie uznał swój błąd i zezwolił na złożenie skargi pomimo uprawomocnienia się wyroku (czekam na rezultat).
Firma windykacyjna poinformowała mnie, że podejmie kroki zmierzające do usunięcia wpisu.
Mam pytanie czy mam możliwość złożenia skargi na działanie sądu i komornika.
Z danych które znajdowały się w księdze wieczystej wynika, że:
-podstawą wpisu był tytuł wykonawczy do wyroku który dotyczył innej osoby
-osoba ta miała to samo imię i nazwisko, nie zgadzał się natomiast numer pesel
-osoba ta zamieszkuje w innym mieście
-z informacji otrzymanej od windykatora, że nieruchomość 'wytypował' komornik (na podstawie imienia, nazwiska i imienia ojca)
-w klauzuli wykonalności znajdowało się fałszywe stwierdzenie, że należąca do mnie nieruchomość należy do dłużniczki
-na podstawie klauzuli wykonalności firma windykacyjna uzyskała wpis do księgi wieczystej
-informacja o ustanowieniu hipoteki została wysłana na adres rzeczywistej dłużniczki
Wydział ksiąg wieczystych wstępnie uznał swój błąd i zezwolił na złożenie skargi pomimo uprawomocnienia się wyroku (czekam na rezultat).
Firma windykacyjna poinformowała mnie, że podejmie kroki zmierzające do usunięcia wpisu.
Mam pytanie czy mam możliwość złożenia skargi na działanie sądu i komornika.