klauzula wykonalności-nieruchomośc nienależąca do dłużnika

• Autor wątku Autor wątku kotek2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotek2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dostałam informację od firmy windykacyjnej, że ustanowiła hipotekę przymusową na należącej do mnie nieruchomości.
Z danych które znajdowały się w księdze wieczystej wynika, że:
-podstawą wpisu był tytuł wykonawczy do wyroku który dotyczył innej osoby
-osoba ta miała to samo imię i nazwisko, nie zgadzał się natomiast numer pesel
-osoba ta zamieszkuje w innym mieście
-z informacji otrzymanej od windykatora, że nieruchomość 'wytypował' komornik (na podstawie imienia, nazwiska i imienia ojca)
-w klauzuli wykonalności znajdowało się fałszywe stwierdzenie, że należąca do mnie nieruchomość należy do dłużniczki
-na podstawie klauzuli wykonalności firma windykacyjna uzyskała wpis do księgi wieczystej
-informacja o ustanowieniu hipoteki została wysłana na adres rzeczywistej dłużniczki

Wydział ksiąg wieczystych wstępnie uznał swój błąd i zezwolił na złożenie skargi pomimo uprawomocnienia się wyroku (czekam na rezultat).
Firma windykacyjna poinformowała mnie, że podejmie kroki zmierzające do usunięcia wpisu.
Mam pytanie czy mam możliwość złożenia skargi na działanie sądu i komornika.

Nie widzę tu żadnych podstaw do złożenia skargi. Komornik nie popełnił tu przecież żadnego błędu. Wskazał, że osoba XY córka Z jest właścicielką nieruchomości ABC i tyle. Czy Pani nazywa się XY i jest córką Z? Czy w księdze wieczystej jest wskazany Pani nr PESEL?

W księdze wieczystej nie było rzeczywiście numeru pesel. Nie moja w tym jednak wina, że a aktach notarialnych identyfikowano kiedyś właścicieli za pomocą NIP. Oprogramowanie stworzone dla wydziału ksiąg wieczystych dopuszcza natomiast wprowadzenie jedynie numeru pesel.
Mam więc rozumieć, że ustanowienie hipoteki przymusowej jest jedynie moim problemem. Instytucje reprezentujące państwo nie mają obowiązku niczego sprawdzać. W moim przypadku były to:
-komornik sądowy, który wskazał nieruchomość
-sąd, który wydał dwa wyroki (pierwszy na 1mln, drugi na 0.5 mln)
-wydział ksiąg wieczystych który ustanowił hipotekę przymusową na nieruchomości.
Mi tylko pozostają koszty związane z próbą odkręcenia tej sprawy.

Ale przecież komornik co mógł, to sprawdził. To nie jego wina (i nie miał na to żadnego wpływu), że w księdze wieczystej Pani nieruchomości nie ma Pani nr PESEL. Pozostałe dane osobowe, które komornik posiadał, się zgadzały, czyż nie?
Sąd orzekający o istnieniu zobowiązania nie miał z Pani nieruchomością nic wspólnego, to co miał sprawdzić?
Sąd nadający klauzulę wykonalności oparł się na twierdzeniu wierzyciela, który zaś oparł się na twierdzeniu komornika, czyli wracamy do punktu wyjścia - braku nr Pesel w KW.
Sąd Wieczystoksięgowy - no i tu dopiero można się zastanowić. Bo jeżeli gdzieś w dokumentach KW były jakieś bardziej identyfikujące Panią dane osobowe tj. pesel lub data urodzenia, to ten sąd, jako pierwszy z tego całego łańcuszka, mógł wyłapać błąd. Pytanie tylko czy takie informacje posiadał?

Ostatnia edycja:
No w takim razie mój los zależy od dobrej woli firmy handlującej długami. Firma ta ma prawo wystąpić o egzekucję wierzytelności. A komornik nie ma obowiązku sprawdzać czy zajmowany majątek należy do dłużnika.
W takim razie mam ostatnie pytanie. Jak zostać komornikiem?

kotek2000 napisał:
No w takim razie mój los zależy od dobrej woli firmy handlującej długami.
Jakiej dobrej woli? Te podmoty nie mają żadnej dobrej woli tylko chęć zysku, sposób nieistotny byle z końcowym efektem. Twój los zależy tylko od ciebie
kotek2000 napisał:
Firma ta ma prawo wystąpić o egzekucję wierzytelności. A komornik nie ma obowiązku sprawdzać czy zajmowany majątek należy do dłużnika.
W takim razie mam ostatnie pytanie. Jak zostać komornikiem?
To nie wina komornika. Prostuj sprawy w KW, a bynajmniej od sprawdzenia tego trzeba zacząć

kotek2000 napisał:
No w takim razie mój los zależy od dobrej woli firmy handlującej długami.
Nie, Pani los zależy od Pani. Nie mam pojęcia dlaczego postanowiła Pani przyjąć postawę ofiary losu, zamiast doprowadzić do załatwienia oczywistej sprawy. Ma Pani wszelkie podstawy do doprowadzenia do wykreślenia tego wpisu, czy jednak Pani to zrobi czy nie zależy tylko od niej. Ba! Jeżeli poniosła Pani z tego tytułu jakieś szkody, to podejrzewam, że dobry prawnik mógłby coś tu ugrać. Tylko niech się Pani odczepi od tego komornika, bo on niczym Pani nie zawinił, a skupi się na ustaleniu czy Sąd Wieczystoksięgowy wszystko dokładnie sprawdził, bo zakładam, że to tam znajdzie Pani winnego.

kotek2000 napisał:
Firma ta ma prawo wystąpić o egzekucję wierzytelności.
Oczywiście, że ma. Każdy wierzyciel, który posiada tytuł wykonawczy, ma takie prawo.

kotek2000 napisał:
A komornik nie ma obowiązku sprawdzać czy zajmowany majątek należy do dłużnika.
Ma taki obowiązek i się z niego wywiązuje. Komornik Pani nie zajął żadnego majątku!!! Wierzyciel ustanowił hipotekę przymusową na Pani nieruchomości. Wierzyciel, a nie komornik! Hipoteka przymusowa, to nie to samo, co zajęcie nieruchomości przez komornika.

kotek2000 napisał:
Jak zostać komornikiem?
Pięć lat studiów prawniczych + zdany egzamin wstępny na aplikację + dwa lata aplikacji + zdany egzamin komorniczy + dwa lata asesury + kilkadziesiąt tysięcy na otwarcie własnej kancelarii i voila!

Powrót