Klauzula wykonalności po całkowicie spłaconym długu

• Autor wątku Autor wątku Purito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Purito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zostałem spadkobiercą zadłużonego mieszkania. Choć byłem gotowy do polubownych spłat - Wierzyciel założył mi 2 pozwy o spłatę należności (rozliczenia były niejasne). Ponieważ nie szło się dogadać, przed każdą ze spraw (2 tygodnie wcześniej) spłaciłem główne należności. Wierzyciel na sprawach walczył o wyszarpnięcie kosztów adwokackich i spłat odsetek. Wygrał obydwie sprawy, a ja tydzień po ich uprawomocnieniu spłaciłem wszystko pozostałe, co Sąd mi nakazał w postanowieniu sądowym.

Jakie było moje zaskoczenie, gdy niedawno dowiedziałem się, że ów wierzyciel – Spółdzielnia mieszkaniowa – pobiera ode mnie 5 opłat po 6 zł:
  • 2018-luty: „opłata kancelaryjna o zapłatę” 6 zł;
  • 2018-luty: „opłata kancelaryjna” 6 zł;
  • 2018-luty: „opłata kancelaryjna” 6 zł;
  • 2018-sierpień: „opłata od wniosku o nadanie klauzuli wykonalności” 6 zł;
  • 2018-sierpień: „opłata od wniosku o nadanie klauzuli wykonalności” 6 zł;
(wszystko dotyczy sygnatur sądowych).

Telefonicznie Spółdzielnia wyjaśnia mętnie, że nie wie, czy postanowienia sądowe się uprawomocniły, i pomimo, że wszystko spłaciłem wiele miesięcy temu, oni musieli wystąpić do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności, bo inaczej „nic nie mogą zrobić z moimi wpłatami”.

Takie tłumaczenie wydaje się absurdalne. Wszak „tytuł wykonawczy” jest w zamyśle zgodą na „siłowe” odzyskanie długu. Ale jeśli dług został już odzyskany to „tytuł wykonawczy” wydaje się bezcelowy.
Obawiam się, że Spółdzielnia znów stara się przeforsować jakieś absurdalne koszty i pomimo, że się to okaże nieuzasadnione – i tak komornik, czy ktoś podobny, coś ode mnie wyszarpnie.
  1. Czy moje obawy są uzasadnione?
  2. Czy można forsować „tytuł wykonawczy” jeśli dłużnik dawno spłacił swe długi ?
  3. Czy trzeba pisać „Pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego” ?

Raczej są uzasadnione i można otrzymać klauzulę wykonalności na każd wyrok. Pozew opłaca się składać dopiero, kiedy zostanie złożony wniosek o wszczęcie egzekucji.

tydzień po ich uprawomocnieniu spłaciłem wszystko pozostałe
Pytanie kiedy wystąpili o klauzule. Oraz czy aby nie została ona nadana z urzędu.

A tłumaczenie jest tak absurdalne i abstrakcyjne, że z pewnością jest zwyczajnie nieprawdą.

Powrót