Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku ifa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ifa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Ale moje wątpliwości wynikają z faktu , iż dług powstał właśnie ok. dwa lata po dokonaniu rozdzielności majątkowej.Uzasadnienie wyroku Sąd tłumaczył faktem , iż wierzyciel nie był poinformowany , iż mamy notarialną rozdzielność majątkową. Tylko pytanie .. .Skąd miałam wiedzieć o wierzytelności skoro dotyczyła firmy prowadzonej wyłącznie przez eksmałżonka ? I drugie pytanie : faktyczny dział majątku nastąpił w późniejszym terminie niż sam zapis notarialny o rozdzielności majątkowej. Jak udokumentować stan posiadania w dniu podpisywania aktu notarialnego o rozdzielności ?

Jeżeli rzeczywiście dług powstał po rozdzielności majatkowej na Twoim miescu zaskarżyłabym to postanowienie. Wydaje się, iz trudno przerzucać ujemne skutki prawne na Ciebie, w sytuacji, gdy:
- było to powinnoscią (ewentualnie) męża przy uwzglednieniu, że tylko on prowadził działalnośc gospodarczą.
Dla mnie istone jest: czy to kontunuacja dział.gosp. mężą po rozdzielności,.

Rozumieniem, że orzeczenie Sądu dotyczło tylko byłego mężą. Zaterm dopiero na tym etapie nasz mozliwośc obrony zaskarzając postanowienie Sadu I a potem ewent. II inst.

Pozdrawiam.

Witam.!Dzięki za radę . Ale ten wyrok jest już prawomocny , więc chyba nie mam szans na jego zaskarżenie. Sąd tłumaczył ,iż gdyby rozdzielność była dokonana na drodze sądowej nie miałabym problemów . Ale skoro zniesienie wspólności majątkowej zostało dokonane aktem notarialnym , to powinnam poinformować o tym wszystkich zainteresowanych . Pytanie : skąd ich miałam znać ? Chyba należało taką informację umieścić w prasie.Byłam
i jestem zszokowana taką interpretacją . Bo w takim razie jaki jest zakres kompetencji notariuszy ?

Art. 47.1.kro. Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome.

Powrót