Klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku ifa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ifa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam !

W 1999 roku dokonałam notarialnej rozdzielności majątkowej. Mój były mąż samodzielnie prowadził wtedy działalność gospodarczą.Rozwód wzięłam w 2004 roku. Sądowy podział majątku nastąpił w 2005 roku. W międzyczasie
mój były mąż popadł w spore tarapaty finansowe . I już wówczas zaczęły się tzw. schody. Wielokrotnie byłam wzywana na rozprawy sądowe celem nadania na mnie klauzuli wykonalności. Nie umiem sobie z tym tematem poradzić. Większość wyroków brzmi , iż odpowiadam majątkiem wspólnym do czasu rozdzielności majątkowej.Nie potrafię właściwie tego tematu zinterpretować , gdyż długi powstały ( jak wspomniałam ) po dokonaniu
rozdzielności majątkowej.[/b]

Zasadą jest, że umowa o rozdzielności majątkowej małżonków skuteczna jest wtedy, kiedy jej zawarcie i rodzaj wiadome są wierzycielowi (był o nich poinformowany).
Kiedy przedsiębiorstwo wchodzi w skład majątku wspólnego - to sąd ograniczy odpowiedzialność małżonka do tego przedsiębiorstwa, jeśli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem tego przedsiębiorstwa.

Art. 787 z indeksem: 1
Art. 787 z indeksem: 2 Kodeksu Postępowania Cywilnego

Dziękuję za informację. Nie rozumiem jednak w dalszym ciągu faktu dlaczego w takim razie Sąd wydał na mnie klauzulę wykonalności na cały majątek wspólny, a nie na majatek przedsiębiorstwa ( osoba fizyczna prowadzaca działalność gospodarczą ), skoro wierzytelność( ci )
dotyczyły zadłużeń z tytułu prowadzenia firmy.Ponadto jak wpominałam długi powstały po dokonaniu rozdzielności majątkowej. Byłam wtedy etatowym pracownikiem firmy byłego męża. Jak zatem miałam zawiadamiać obecnych wierzycieli o rozdzielności skoro nie miałam dostępu do wszystkich transakcji dokonywanych przez byłego męża ?

Powrót