klauzula wykonalności

• Autor wątku Autor wątku maradonna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maradonna

Stały bywalec
Odpowiedzi
531
pytanie jak najbardziej pasujące do tego działu myślę.pobieżnie chodziło o nieuczciwy wyjazd zarobkowy za granicę.sprawa w sądzie i wygrana z resztą.wielu pokrzywdzonych.wpłaciłem tylko albo aż ok.100zł.z klauzulą wykonalności zgłosiłem się do komornika.i tu problem bo po trzech miesiącach (aż tyle) przyszło pismo że pod rygorem niewykonania czynności komorniczych i potraktowaniu sprawy jako niebyłej mam wpłacić na konto komornika ok. 200 zł tytułu wykonawczego w sprawie.moje pytanie czy urzędnik państwowy jakim jest komornik ma prawo żądać ode mnie pieniędzy za windykacje zasądzonych prawomocnie przez sąd pieniędzy bo to paranoja (bynajmniej nie wnosiłem o wyważenie drzwi w obecności policji bo to wiązało by się z kosztami ponownego wprawienia zamka,co by mi potem zwrócono,bo o takiej możliwości zostałem poinformowany.
Inne pytanie również dziękuję za odpowiedź,w tym piśmie od komornika dostałem informację że pani B zwana dalej oszustką nie ma nic to jest nie pracuje nie posiada jakiś materialnych dóbr, nie ma oszczędności itp. dowiedziałem się również że w związku z jej"dramatyczną" sytuacją przebywa pod takim i takim adresem i ...nic.było wielu pokrzywdzonych niektórzy nawet na kwoty powyżej 1 tysiąca złotych a pani B. ma się bardzo dobrze.to jak to jest że jak ktoś ukradnie ze sklepu soczek za 1,5 to albo grzywne zapłaci albo policją straszą.albo za wykroczenia jakieś w pewnym sensie śmieszne jak np obnażanie się w miejscu publicznym do aresztu czasem biorą.takie rewelacje można w kronice krakowskiej w dzienniku polskim przeczytać dziękuję za odpowiedź

[cytat:yml32w2o]Rozdział 6
Wydatki w toku egzekucji
Art. 39
1. Komornikowi należy się zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku egzekucji tylko w zakresie określonym ustawą.
2. Wydatkami, o których mowa w ust. 1, są:
1) należności biegłych.
2) koszty ogłoszeń w pismach,
3) koszty transportu specjalistycznego, przejazdu poza miejscowość, która jest siedzibą komornika, przechowywania i ubezpieczania zajętych ruchomości,
4) należności osób powołanych, na podstawie odrębnych przepisów, do udziału w czynnościach,
5) koszty działania komornika, o których mowa w art. 8 ust. 11, poza terenem rewiru komorniczego;
6) koszty doręczenia środków pieniężnych przez pocztę lub przelewem bankowym,
7) koszty uzyskiwania informacji niezbędnych do prowadzenia postępowania egzekucyjnego lub dokonania zabezpieczenia,
8.) koszty doręczenia korespondencji, za wyjątkiem kosztów doręczenia stronom zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bądź postępowania zabezpieczającego.
Art. 40
1. Na pokrycie wydatków, o których mowa w art. 39, komornik może żądać zaliczki od strony lub innego uczestnika postępowania, który wniósł o dokonanie czynności, uzależniając czynność od jej uiszczenia
[/cytat:yml32w2o]

Powrót