Klauzule w regulaminach usług internetowych

• Autor wątku Autor wątku marmar_86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmar_86

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Czy operator świadczący usługę polegającą na dostępie do określonych treści przez jakiś konkretny czas, może zastrzec że:
-w przypadku złamania regulaminu przez użytkownika, może zablokować konto bez możliwości zwrotu wniesionej opłaty?
-Jeżeli użytkownik sam w jakiś sposób zrezygnuje z dalszego świadczenia takiej umowy to nie będzie mógł się domagać zwrotu pieniędzy za ten okres z którego zrezygnował?
-zastrzec że użytkownikowi nie będzie przysługiwało prawo do odstąpienia

Czy będzie to może naruszenie Art. 385(3) KC
12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania,
13) przewidują utratę prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego wcześniej niż świadczenie kontrahenta, gdy strony wypowiadają, rozwiązują lub odstępują od umowy,
14) pozbawiają wyłącznie konsumenta uprawnienia do rozwiązania umowy, odstąpienia od niej lub jej wypowiedzenia,

Z drugiej strony nie można zrywać umowy zawartej na czas określony chyba że umowa stanowi inaczej....

Ostatnia edycja:
ale opłacając usługę zgadzasz się jednocześnie z treścią regulaminu i innych przepisów które określają sposób wykonania usługi , a także twoje prawa i obowiazki.... ewentualnie kary za nieprzestrzeganie umowy... Jeśli w regulaminie było wyraźnie napisane ,że czegoś nie mozna robić ,a ty to robisz to sam łamiesz w ten sposób umowę...

No tak ale opłaty za ten niewykorzystany okres mogą przepaść? W chwili kiedy łamię zasady regulaminu mogą mi wypowiedzieć umowę, ale czy nie będą mi musieli oddać kasy...albo inaczej, dlaczego taki stan faktyczny nie podchodziłby pod pkt.13 który jak mi się wydaje jest bezwzględnie wiążący?
A co myślicie o tym wypowiedzeniu przez samego użytkownika? Dajmy na to że wykupuje sobie konto w jakims serwisie randkowym. Płaci się tam z góry a przy rezygnacji nie oddają pieniędzy. Generalnie chodzi mi o to czy i dlaczego te wymienione klauzule nie stosowałoby się do takich działan...może jakiś przepis z części ogólnej zobowiązań?

Powrót