Klawiatura - uszkodzenie podświetlenia

• Autor wątku Autor wątku KonsumentTopaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KonsumentTopaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam klawiaturę zakupioną 11.02.2022 w ***
dokładnie *** ~~750zł na dzień zakupu
Więc jeszcze rękojmia i gwarancja obejmują

Zakup był dokonany przez internet z odbiorem w sklepie, płatność na miejscu w sklepie kartą, jeśli to coś wnosi do sprawy.

Na dniach wysiadło w niej podświetlenie jednego z klawiszy (dioda niebieska i zielona się spaliły , świeci tylko na czerwono)
Jako, że korzystam w sposób ciągły z podświetlenia zielonego po nocach pracując na tym sprzęcie jest to dla mnie znaczący brak.

Zgłaszać to jako rękojmię i utratę funkcjonalności, czy oddać na gwarancję.

Produktu nie da się raczej naprawić bo kiedyś klawiaturę rozbierałem żeby ją przeczyścić i pcb jest wlutowane/przyklejone w frontowy panel.

Czy na gwarancji producent może mi wymienić klawiaturę, czy od razu iść w rękojmię z chęcią wymiany produktu bądź zwrotu poniesionych kosztów ?

Proszę o poradę bo nie jestem doświadczony z czego lepiej skorzystać, a słyszałem, że w *** mogą być problematyczni.

Pozdrawiam.

Poniżej jak to się prezentuje (chodzi o klawisz K)
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A co w warunkach gwarancji pisze Gwarant?

na stronie produktu tylko
Gwarancja:
24 miesiące

na stornie sklepu tylko ( aktualna)
§ 8 Gwarancja

1.
Towary sprzedawane przez Sprzedawcę mogą być objęte gwarancją udzieloną przez producenta Towaru bądź dystrybutora.
2.
W wypadku Towarów objętych gwarancją informacja dotycząca istnienia i treści gwarancji prezentowana jest na Stronie Internetowej Sklepu.
3.
Oświadczenie gwarancyjne określa obowiązki gwaranta i uprawnienia Klienta w przypadku, gdy rzecz sprzedana nie ma właściwości określonych w tym oświadczeniu, a ponadto zawiera podstawowe informacje o sposobie realizacji uprawnień z gwarancji.

i obowiązująca na czas zawarcia umowy
§ 8 Gwarancja
1. Towary sprzedawane przez Sprzedawcę mogą być objęte gwarancją udzieloną przez
producenta Towaru bądź dystrybutora.
2. W wypadku Towarów objętych gwarancją, informacja dotycząca istnienia i treści gwarancji
prezentowana jest na Stronie Internetowej Sklepu.

"Mogą być objęte", nie znaczy, że są. Reklamuj z tytułu rękojmi u sprzedawcy. Osobiście wątpię aby uznali. Ty będziesz musiał udowodnić, że wada tkwiła w towarze przy sprzedaży, nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się to nierealne. Dioda, jak akumulator, zużywa się w sposób naturalny. Od umowy odstąpić też nie możesz, wada nie jest istotna.
Reasumując, w moim przekonaniu sklep ma podstawy aby reklamacji nie uznać.
Ewentualnie warto skontaktować się ze sklepem w kwestii karty gwarancyjnej, zapoznanie się z jej warunkami, reklamacja u gwaranta.

Powrót