Klient nie odebrał opłaconej paczki z rękodziełem

• Autor wątku Autor wątku adaśp3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adaśp3

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam,
księgowa poradziła mi szukać tutaj pomocy zanim udam się do prawnika więc chciałbym zapytać o następującą sprawę.

Kupujący [K] dokonał zakupu przez Allegro (rękodzieło) - na aukcji jest dokładny opis z czasem realizacji - 5-7 dni roboczych. [K] poprosił o szybką wysyłkę. Dzień po zakupie wysłano informację że najwcześniej towar można wysłać 6 dnia roboczego (czwartek) i że nie gwarantujemy że wybranym sposobem dostawy przez [K] (Inpost) paczka dotrze we wskazanym przez niego terminie (paczka potrzebna na sobotę).
[K] odpisał: Proszę wysyłać - paczka powinna dotrzeć.
Paczka dotarła w poniedziałek. [K] jej nie odebrał. Po tygodniu Inpost ponownie umieścił paczkę w paczkomacie. [K] również jej nie odebrał i napisał maila w którym obarcza nas winą ze nie dostarczenie paczki w terminie ([K] napisał że paczka była do odbioru po 2 tygodniach, o pierwszym jej nieodebraniu nie wspomniał). Domaga się zwrotu za towar oraz kosztów wysyłki.

W regulaminie mamy zapis że zwrotów rękodzieła nie przyjmujemy. Już nawet idąc [K] "na rękę" bylibyśmy w stanie przyjąć zwrot ale paczka do nas wróciła i Inpost obciążył nas kosztami zwrotu.
Wiem że mogę się domagać od Kupującego kosztów powrotu paczki, ale nie wiem od czego zacząć :/ czy najpierw wezwać [K] poleconym ZPO do odbioru paczki (odbiór osobisty lub wpłata za powrót paczki i ponowną wysyłkę) czy zażądać opłaty za powrót paczki i dopiero później wykonać zwrot?

Dodam że pisemnego odstąpienia od umowy nie otrzymałem

Będę wdzięczny za każdą pomoc

pozdrawiam

Art. dekoracyjny potrzebny na uroczystość Komunii. W tym przypadku towar wyglądał identycznie jak na zdjęciu aukcji tylko wykonany był ręcznie w terminie nawet nieco szybszym niż deklarowany na aukcji.

Przeczytałem podstawę prawną, tj Ustawa z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271)

Rozumiem że w takim przypadku Klient może dokonać zwrotu ale jak to się ma do sytuacji w której [K] paczki nie odebrał i wróciła do nas na nasz koszt?

Zakupu dokonano 10 maja, paczkę nadano 18-go maja, wróciła do nas 5 czerwca, 31 maja [K] napisał że chce zwrotu wpłaty + kosztu wysyłki bo z naszej winy paczka dotarła do Inpostu 29 maja (nie wspomniał że 22 maja nie odebrał paczki)

ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz.U. 2014 r. poz. 827 ze zm.) złą ustawę skopiowałem, ale sens mniej więcej ten sam odnośnie rękodzieła

dodatkowo
Art. 34.
1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy (..)
2. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów

W regulaminie mam informacje że odesłanie paczki jest na koszt Klienta

Mogę tak zrobić bez zgody [K]? nie powinienem najpierw go poinformować ze domagam się zwrotu od niego lub zgody na pomniejszenie zwrotu? i czy mam na to termin do 14 dni liczac od maila otrzymanego od [k]?

Powrót