Klient nie usuwa mojego dzieła

• Autor wątku Autor wątku inne00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inne00

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,

Otóż sprawa wygląda w skrócie tak:
Klient zlecił wykonanie strony internetowej. Zapłacił tylko część pieniędzy i nie chce zapłacić pozostałej (wg niego prace nie są ukończone, na pytanie co jest nie skończone nie potrafi konkretnie nic określić).

Strona jest u niego na serwerze i teraz - czy ma on prawo do korzystania z niej? Napiasłem do niego maila, aby wyłączył stronę, ale on nic sobie z tego nie robi.

Co moge w takiej sytacji zrobić?

Przekazałeś utwór do korzystania, a brak zapłaty nie narusza praw autorskich. Klient korzysta z utworu zgodnie z przeznaczeniem i udzielona licencją.

a czy nie podchodzi to czasem pod przywlaszczenie?

Przeczytaj ze zrozumieniem ostatnie zdanie mojego postu.

Skoro strona nie jest ukończona (wg klienta) to czy moglem przekazać ja do korzystana z niej? Czy mogę usunąć pliki z serwera? Z moich informacji nie moge a jak jest w rzeczywistosci?

Jeśli rozpoczął normalne korzystanie z utworu należy uznać, że przyjął utwór zatem roszczenia o usunięcie usterek wygasło. Wezwij listem zpo do zapłaty, przy braku reakcji pozostaje Ci droga sądowa.

PS.
W wezwaniu poinformuj, że udzielona licencja domniemana jest niewyłączna i pięcioletnia, po tym czasie wygaśnie i korzystanie z Twojego utworu będzie bezprawne ze wszystkimi konsekwencjami.

Jest jakis konkretny termin ktory okresla to czy rozpoczal on korzystanie z dziela? Czy moze sobie powiedziec - strona mi wisi na serwerze ale nie korzystam?

Powrót