Klient nie zapłacił za usługę, jaki tok postępowania?

• Autor wątku Autor wątku h5n1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h5n1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Jeśli piszę w złym temacie - bardzo proszę o przeniesienie do prawidłowego.

Poniżej postaram się przedstawić krótko sytuację i proszę o opinie czy moje postępowanie w takiej kolejności jest prawidłowe?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i spotkała mnie taka sytuacja:

> podpisanie umowy z klientem na wykonanie usługi, w umowie jest mowa o zapłacie za usługę w dniu jej wykonania

> wykonuję usługę, po czym klient nie chce zapłacić, zwodzi, że nie ma przy sobie gotówki i może przelać je na konto, przekazuje mu numer konta, umawiam się, że fakturę mu prześlę jak tylko otrzymam płatność.

> mija tydzień, dwa, pieniędzy na koncie nie ma

> wystawiam fakturę przelewową z datą wykonania usługi (oczywiście odprowadzam zaliczki na podatek doch. oraz VAT)
--- pytanie: czy na wysłanej listem poleconym fakturze, może być termin płatności który już minął?
--- wiem, że klient przebywa obecnie pod innym adresem niż ten który spisany mam z dowodu w umowie - na jaki adres wysłać fakturę: ten który mam w umowie? czy na adres wynajmowanego obecnie przez niego mieszkania? mogę wysłać identyczne faktury na dwa adresy jednocześnie?

Dalej zamierzam, jeśli nie zapłaci:
> wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty (pytanie: jw, na jaki adres je wysłać? na obydwa?)
> w dalszej kolejności złożyć pozew w postępowaniu upominawczym (nie mam podpisanej faktury), jaki adres podać w sądzie - zameldowania z dowodu czy ten z wynajmowanego mieszkania?

Czy coś przeoczyłem i tok postępowania opisany powyżej jest prawidłowy?

Pozdrawiam,
h5n1

Powrót