Klient odebrał uszkodzony towar

• Autor wątku Autor wątku Elfan84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elfan84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Sytuacja wygląda tak.Prowadzę firmę zajmująca się produkcją elementów metalowych pod różne przedmioty. Klient zamówił na podstawie foto z mojej oferty z tym że podając swoje parametry typu wysokość rozmiar blatów podstawy. Przyjechały uszkodzone. Chciał wpierw oddać do poprawy to uszkodzenie, ja się zgodziłem mimo że to uszkodzenie w transporcie i nie spisał protokołu szkody. Następne uznał że na foto z oferty blaty są chyba grubsze niż ma, co jest nie prawdą bo jest według opisu ipodanych parametrów na stronie wykonane. Chciał oddać towar i ode mnie 100% zwrotu i koszt zwrotu na mnie. Nie zgodziłem się i zgłosil to do rzecznik konsumenta. Odpisali mi że mam natychmiast zwrócić całą kwotę z tym że pytanie co z towarem,mak zrobić zwrot a jak klient nie odda mi towaru? Czy rzecznik nie przesdadza w tym momencie? Mało tego powołałem się na nr ustawy odnośnie towaru na zamówienie indywidualne, bo takie to było zamówienie, pod wymiar klienta, które nie podlega zwrotowi, mogę przyjąć do poprawy w ramach reklamacji a nie od razu zwrot, to rzecznik nie ustosunkował się do tego i wysłał ponowne pismo że mam zrobić zwrot środków i przyjść ten uszkodzony towar.I jeszcze klient stwierdził że nie otrzymał faktury, może się w pudle zawieruszyła i wystawiłem i wysłałem mailem jeszcze raz, ale teraz jest tak że mam w ofertach zapis że rękojmia jest tylko dla konsumenta a klient ma wystawione fv więc chyba ona nie ma prawa obowiązywać?

Ostatnia edycja:
Faktura na firme była wystawiona? To o jakim zakupie konsumenckim mowa....

Może dokładniej to opiszę. Klient zapłacil z konta prywatnego a ja wystawiłem fv na dane firmowe tego klienta gdyż chciał fv więc znalazłem jego dane firmowe i na ich podstawie wypisałem fv. Jakbym na dane prywatne wystawił fv to rękojmia obowiązuje. Klient wpierw powiedział rzecznik że nie ma fv po czym ja ją wystawiłem i mailem jako odpowiedź wysłałem do rzecznik tą fv.Klient prowadzi działalność i na te dane wystawilem fv bo nie określił dokładnie na jakie ma być wystawiona. I mimo tego rzecznik wysłał pismo że chce zwrotu pieniędzy na konto konsumenta.

Ostatnia edycja:
Dodam że dostałem skan kopert z wysłanym pismem odstąpienia od umowy tylko adres był błędny a adres do korespondencji jest podany w ofercie w przypadku zwrotów. I rzecznik mnie oskarżyła iż nie odebrałem tych listów dodam że błędnie zaadresowanych pod adres warsztatu a nie adresu do korespondencji....

Podobno od czerwca można jako przedsiębiorca tak samo powołać się na rękojmię? Czy tak jest faktycznie?

Powrót