klient oświadczył że nie musi zapłacić za dostarczony towar?

• Autor wątku Autor wątku marian jak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian jak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Klient oświadczył że nie musi zapłacić za odebrany towar czy mogę go odebrać wręczając mu fakturę korygującą?

Napisz coś więcej o co chodzi?

Jak to Chuck Norris to rzeczywiście nie musi :-D

klient zamówił towar telefonicznie podał adres na który została wysłana paczka gdy po paru miesiącach zadzwoniłem z pytaniem o zapłatę odpowiedział ze nie musi zapłacić bo towar zamówił w hurtowni więc mam się do niej zwrócić o zapłatę? nic nie wiem o jakiejś hurtowni?
Faktura i towar został wysłany na jego firmę i on ten towar przyjął nie było zwrotu ani żadnego telefonu z reklamacją nie dostałem też żadnego potwierdzenia z jego strony ża zamówienie realizowała jakaś hurtownia!! myślę ze facet wymyślił całą chistorię

Nie przejmuj się opowieściami klienta. Wezwij go do zapłaty należności (listem poleconym). Jak nie zapłaci, to skieruj do sądu pozew o zapłatę. Potem (jak już będziesz miał tytuł wykonawczy) skorzystaj z usług komornika.

żeby było ciekawiej fakturę przekazałem firmie windykacyjnej a ta oświadczyła ze jest słowo przeciw mojemu słowu i kwota jest za za mała aby się ta sprawa zajęli? bardzo dziwna odpowiedź czy klient należy do nietykalnych? (podpisał lojalkę i jest chroniony?) dlatego napisałem czy mogę jechać z korektą faktury i odebrać towar osobiście?

Nic nie broni jechać do klienta osobiście i wyjaśnić to na miejscu. Możesz równie dobrze mieć przygotowaną korektę faktury jak i inne dokumenty. Cała sytuacja brzmi lekko absurdalnie, albo facet nie wie o jaką dostawę chodzi albo rżnie głupa.

BTW, ile wynosi suma tej faktury skoro firma windykacyjna nie chce się nią zająć?

suma tej faktury wynosi 600 zł doskonale wie o co chodzi bo wysyłaliśmy mu wezwania do zapłaty i kilkakrotne z nim rozmawiałem przez telefon powiedział że prawnik mu wyjaśnił ze nie musi płacić

marian jak napisał:
klient zamówił towar telefonicznie podał adres na który została wysłana paczka gdy po paru miesiącach zadzwoniłem z pytaniem o zapłatę
Ehhh... Nie pilnują interesów a później się dziwią że się przedawniło... Pytanie zasadnicze: masz dowód nadania paczki? Jakiś dowód, że zamawiający zamówił konkretny towar i ty go wyslałeś?

dowód wysłania paczki tak zrealizowane zamówienie też faktura wystawiona i wysłana dla mnie najważniejsze jest to że klient nie neguje otrzymania zamówionego towaru twierdzi ze zadatkował za zamówiony towar hurtowni ale żadnych dokumentów (dowodów)nie przesłał normalnie jeżeli hurtownia zamawia towar to fakturę i zamówienie wysyłamy na hurtownię a ona wystawia fakturę odbiorcy i z nim się rozlicza a my rozliczamy się z hurtownią jeżeli klient odbiera bezpośrednio fakturę i towar to rozlicza się z nami ponieważ ja nie widzę pośrednika i nie jest on dla mnie kontrahentem w zaistniałej sytuacji powinien odesłać towar ponieważ u nas go nie zamawiał ale tego nie zrobił tym samym jest dla nas stroną

Jeśli udowodnisz fakt zamówienia i jego realizacji to ok, wygrasz sprawę. Pamiętaj, że sama niepodpisana faktura nie jest żadnym dowodem.

klient odebrał przesyłkę i wrzucił fakturę w koszty i nie musi zapłacić? dlaczego ja od 35 lat płacę za faktury? tak nie może działać prawo wychodzi na to że muszę sprawy wziąć we własne ręce!!! przywłaszczył sobie towar i jest według prawa jest w porządku pomijam fakt że musi zwrócić wat do urzędu skarbowego jadę po zezwolenie na broń bo jeżeli wszyscy przestaną płacić to się przyda czy to ma coś wspólnego z UE?

chciałem też zaznaczyć że jest to przychodnia zdrowia

Powrót