klient wyemitował reklamę za którą nie zapłacił

• Autor wątku Autor wątku piotrek2555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek2555

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Dzień dobry,

Kilka miesięcy temu skończyła się moja umowa NDA, wcześniej bałem się że nałożą na mnie kary które były bardzo surowe za pisanie o tym projekcie. 5 lat temu zrobiłem reklamę dla klienta z Polski (średniej wielkości studio),

Mam dowody w mailach od firmy że wygenerowali na podstawie moich materiałów swoją wersję reklamy która prawie nie różni się od mojej, mam też email od ich producentki o którym nie wiedzą z finalną wersją którą zrobili u siebie z moich plików.

Nie mam umowy, wszystko uzgadniałem w mailach. mam 3 pytania.

Czy grozi mi cokolwiek za napisanie w internecie na grupie FB o ich firmie i osobie która prowadziła ten projekt? chodzi o opisanie sytuacji o ostrzeżenie innych

Czy jest jakiś sposób żeby otrzymać pieniądze za projekt od tej firmy? Jeżeli tak to jakiego prawnika szukać?

piotrek2555 napisał:
Czy grozi mi cokolwiek za napisanie w internecie na grupie FB o ich firmie i osobie która prowadziła ten projekt? chodzi o opisanie sytuacji o ostrzeżenie innych
Tego lepiej nigdy nie robić. Niewiele to da, a narażasz się m. in. na zarzut naruszenia dóbr osobistych.

Co do reszty - konieczna jest analiza dokumentacji.

Powrót