Klimatyzacja w mieszkaniu własnościowym bez zgody zarządcy

• Autor wątku Autor wątku jenova
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jenova

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
Proszę o poradę w następującej sprawie.
Sąsiad posiada, podejrzewam z bardzo dużym prawdopodobieństwem, nielegalnie zainstalowaną klimatyzację.
Jednostkę centralną umieścił w mieszkaniu a wyrzutnie wystawia za okno.
Powodowało to w 2 mieszkaniach, pod sąsiadem:
- (tylko w jednym) smród w pokoju lub w całym mieszkaniu (w zależności od kierunku wiatru, co świadczy o tym, że jest ona brudna, zawiera grzyby itd.)
- wyładowania elektrostatyczna zwłaszcza po wyjściu na balkon
- słyszalna praca silnika splitów / jednostki centralnej na połowę mieszkania

Po kilkukrotnych rozmowach, w wyniku braku funduszy na renowację, jednostka centralna została przeniesiona na ich drugie piętro (mieszkania 130m+ skosy dwupiętrowe). Podczas "napraw" sąsiedzi doprowadzili do tego, że w pewnym momencie w całym moim mieszkaniu ze ścian dochodził odgłos pracy silnika (zakładam splity źle przymocowane do ścian) co obecnie już nie występuje o takiej sile, jednak ten hałas jest dalej słyszalny w kuchni w nocy.

Problem jaki pozostał to
- hałas ze ścian silnika (zakładam splitów)
- drgania w mieszkaniach pod nimi

Sąsiad dostał już kilkukrotnie listy od zarządcy, które po prostu ignoruje, z prośbą o zezwolenie na wizję lokalną.
Obecnie wyrzutnia jest dalej umieszczona na parapecie okna na ich drugim piętrze. Z tego co się orientuję jest to niezgodne z obecnie obowiązującymi przepisami.

Główny problem to to, że sąsiedzi wykorzystują przepisy dla swojej korzyści i nie wpuszczają nikogo do mieszkania. Moje prośby zbywają "naprawimy" a komunikacje mailową ignorowali do momentu postraszenia wejściem na oficjalną drogę. W budynku także występują drgania jednak obecnie nie ma możliwości szybkiego sprawdzenia czy te drgania są spowodowane instalacją klimatyzacji. Problem z drganiami jest już zgłoszony w inspektoracie budowlanym.

Moje pytanie to czy jest jakaś możliwość "zmuszenia" sąsiada do udostępnienia swojego mieszkania w celu zdiagnozowania źródła drgań w mieszkaniach poniżej? I tak jak pisałem wyżej obecnie czekam na PiNB ale oczywiście drgania są, łagodnie ujmując, bardzo uciążliwe dlatego pytam czy jest jakaś "szybsza droga" aby uzyskać możliwość sprawdzenia mieszkania sąsiada?

PS. nie dbam o to czy mają klimatyzację czy nie chodzi o to aby rozwiązać problem drgań, a biorąc pod uwagę że problem wyładowań elektrostatycznych był wywołany przez sąsiada istnieje duże prawdopodobieństwo, że drgania są także wywołane wadliwą instalacją klimatyzacji

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ale nie ma opcji by split i jednostka wewnętrzna była w pomieszczeniu. Nie znam rozwiązań, by móc zamocować jednostkę zewnętrzną - wewnątrz i z niej odprowadzać ciepło na zewnątrz.

wyrzutnie wystawia za okno.

To jakby to w środku mieszkania wyglądało?
I co to znaczy "wystawia"? Raz jest - raz nie ma?

Cały opis "używania" klimatyzacji sugeruje, że używa zwykłej klimatyzacji przenośnej, jakich wiele w sklepach typu castorama (głównie wnioskuję z tego "wyrzutnie wystawia za okno.")
Nic nie ma zamontowane. A te ustrojstwa generują dużo hałasu i może drgań. Nie czuć tego będąc w sali sprzedaży wielkopowierzchniowego sklepu - ale może w starej kamienicy już tak.

AI - w którego skuteczność nie wierzę - wypluł takie coś:
Tak, to możliwe, że klimatyzator przenośny, zwłaszcza jeśli nie jest prawidłowo używany, może powodować odczuwalne drgania w mieszkaniu obok.

EDIT. Wniosek jaki chciałem przekazać to taki, że wg mnie nic nie ma zamontowanie (w taki sposób, że wymagana jest zgoda) - a klimatyzacja przenośna na kółkach, jak odkurzacz - nie trzeba zgody na używanie. Pozostaje kwestia uciązliwości jej pracy. Ale dla mnie to zbyt błache by cos ugrac.

Ostatnia edycja:
Witam,
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, nie dostałem powiadomienia.

Eh... mój błąd, że bawiłem się w "miłego sąsiada" i "polubowne załatwienie sprawy". Gdybym wiedział jakimi są "sąsiadami" to jak był smród mogłem od razu wezwać policję a oni już by zagadkę rozwiązali.

Cóż są ludzie i ...

Pan_robotnik napisał:
Ale nie ma opcji by split i jednostka wewnętrzna była w pomieszczeniu. Nie znam rozwiązań, by móc zamocować jednostkę zewnętrzną - wewnątrz i z niej odprowadzać ciepło na zewnątrz.

To jakby to w środku mieszkania wyglądało?
I co to znaczy "wystawia"? Raz jest - raz nie ma?

Cały opis "używania" klimatyzacji sugeruje, że używa zwykłej klimatyzacji przenośnej, jakich wiele w sklepach typu castorama (głównie wnioskuję z tego "wyrzutnie wystawia za okno.")
Nic nie ma zamontowane. A te ustrojstwa generują dużo hałasu i może drgań. Nie czuć tego będąc w sali sprzedaży wielkopowierzchniowego sklepu - ale może w starej kamienicy już tak.

...

Styczeń, -2*C, okno jest otwierane np. 6:00->10:00, 12:00->17:00, tak aby rura o średnicy 15cm (zgaduję) wystawała 1-1.5m pod parapet (1m nad moim oknem).
Z tego wnioskuję, że to nie jest klimatyzator przenośny. Posiadam jednostkę o mocy 5.2kW (jedna z największych, przynajmniej podczas zakupu kilka lat temu, do 60m2) i ona tylko podczas trybu chłodzenia potrzebuje rury. W tym trybie ciepłe powietrze z pomieszczenia jest wydmuchiwane rurą na zewnątrz. Z tego co widziałem to wszystkie tak działają. Podczas trybu grzania nie potrzebują rur która jest na zewnątrz w -2*C. Zakładam, że w styczniu nie chłodzą mieszkania. Ale mogę się mylić może to jest do tego aby były 2 obiegi i zwiększyć sprawność urządzenia.
Ale jeśli faktycznie tak jest to czemu nie wpuszczają zarządcy?
EDIT: Ja, i zakładam większość, bym wpuścił zarządce aby udowodnić nachalnemu sąsiadowi (Mi), że to nie u Mnie. Generalnie Ja to bym poszedł do sąsiada i bym go zaprosił i pokazał co i jak. Natomiast "sąsiedzi", coś o czym nie pisałem, nie otwierali mi drzwi dwukrotnie (pomimo tego że słyszałem jak ktoś wygląda przez judasza) a ostatecznie otworzył mi ich syn, który nie wiedział kim jestem (zapewne spodziewał się kogoś innego i nie spojrzał przez wizjer), ale zachowywał się tak jakby chciał coś ukryć w mieszkaniu.

Ostatnia edycja:
Powrót