Klonowanie STRONY.

• Autor wątku Autor wątku Quinnsanio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakby co na stronce pisze:

Copyright © 2009 HotsMusic.com All rights reserved.

Dodałem jedynie licznik unikalnych wizyt oraz java skrypt od adtaily.com

A masz pozwolenie autora (lub właściciela praw majątkowych) na użycie tego skryptu?

Nie za bardzo...
Pograłem to z strony o skryptach :confused:

A to jest skrypt darmowy i publicznie legalnie dostępny?
Jest dołączona licencja?

Pozwolę sobie uzupełnić pytania drzemika.

Jeśli skrypt jest w postaci "Open Source" to możesz go używać pownieważ:

Warunki określenia danego programu jako Wolnego Oprogramowania:

Składają się na nie cztery punkty, numerowane od zera do trzech. Definiują one Wolne Oprogramowanie poprzez udzielanie odbiorcom następujących wolności:
-wolność uruchamiania programu, w dowolnym celu (wolność 0)
-wolność analizowania, jak program działa i dostosowywania go do swoich potrzeb (wolność 1)
-wolność rozpowszechniania kopii, byście mogli pomóc sąsiadom (wolność 2)
-wolność udoskonalania programu i publicznego rozpowszechniania własnych ulepszeń, dzięki czemu może z nich skorzystać cała społeczność (wolność 3).
Jako warunek konieczny wolności 1 i 3 jest wymieniony dostęp do kodu źródłowego.

Dodam jeszcze, że nawet w przypadku stwierdzenia, że program jest na licencji "Open Source" nie masz praw do grafiki, którą stworzył właściciel tamtej strony no chyba że udzielił Ci na to zgody.

Więc podsumowywując: jeśli skrypt jest wraz z grafiką standardowo dostępny w postaci wolnej możesz bez problemu go używać modyfikować, a nawet sprzedawać. Jeśli grafika nie należy do standardu, jest wytworem zrobionym przez kogoś innego np: właściciela tamtej strony musisz mieć zgodę na użycie tylko grafiki. Jeśli skrypt jest dziełem chronionym prawem autorskim musisz mieć zgodę autora bądź po prostu go kupić;)

Wszystko to można sprawdzić w licencji którą gdzieś musisz odnaleźć.

Pozdrawiam
Wojtek D.

PS: W razie czego proszę o poprawienie gdybym się mylił :)

EDIT:

Pofatygowałem się i sprawdziłem licencję...

Skrypt jest skryptem na sztywno określonej licencji, kosztuje $25.99 i jeśli go kupisz możesz spokojnie i legalnie go używać.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje, zaraz usunę to (jak wrucę ze szkoły, teraz czekam na konkurs biologiczny..)

Jeśli można wiedzieć skąd wiesz o tym jaką to posiada licencje?

Powrót