kłopot z Allegro.

• Autor wątku Autor wątku PRzeszow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PRzeszow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, na serwisie allegro.pl moja spółka sprzedawała kosiarki, jeden z klientów po używaniu kosiarki przez 1,5 roku na zakończenie sezonu wysłał kosiarkę składając reklamację na podstawie rękojma. Pomimo iż warunkach reklamacji widniała informacja o procesie reklamacji przez kontakt z siecią serwisów, klient sprzęt odesłał do mnie (sprzedawcy, miał do tego prawo).

Nóż kosiarki nie kręcił się, przez nieusuwanie trawy z dna kosiarki, więc dystrybutor odrzucił reklamację i odesłał sprzęt do mnie, kłopot w tym, że miną termin 14dni aby odpowiedzieć na reklamację, a więc sam usunąłem usterkę (pasek się nie urwał, silnik nie spalił, wystarczyło usunąć trawę i błoto z noża, którą kosiarka nazbierała przez 1,5 roku). Między czasie, klient zgłosił mnie do Allegro Protect, który po braku odpowiedzi z mojej strony przez ponad dobę zaakceptował skargę klienta i wysłał do niego zwrot pieniędzy, oraz obciążył mój rachunek tą kwotą. Sprzęt dotarł do klienta po około 20-tu dniach od wysłania, lecz On zadowolony iż ma pieniądze, odmówił przyjęcia przesyłki. Serwis Allegro, odmówił korekty rachunku.

W związku z powyższym, chciałbym się dowiedzieć, czy moja spółka została legalnie obciążona kosztami kosiarki? A jeżeli My mamy rację i uznając rękojma (prośbę klienta o naprawę), oraz wysyłając kosiarkę przed upływem 30-dni, mamy jeszcze jakieś prawa i możemy gdzieś zgłosić obciążenie Naszego rachunku na allegro? Dodam iż moja spółka na allegro ma niewielki obrót (kilkanaście tysięcy rocznie), sprzedając tylko kosiarki, mamy 100% pozytywnych komentarzy i oceny 5/5/5 a więc nie licząc klienta który zareklamował kosiarkę po 1,5 roku, nikt wcześniej nie miał zażaleń do Naszych usług.

Pozdrawiam i liczę na rzetelne porady i pomoc.
Pozdrawia Paweł.

Powrót