Kłopot ze spadkiem

• Autor wątku Autor wątku Aleksandra119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandra119

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Problem polega na tym,że moja zmarla5 lat temu Mama,przepisała cały majątek na moją córkę,a swoją wnuczkę.Obdarowana nie chce tego spadku,mieszka 20latvza granicą.Moja Mama cierpiała na demencję starcza,oraz urojenia paranoidalne.Przychodzila do domu osoba ,równie chora jak i ona,która ją do mnie źle nastawiała i buntowała,wyciągając w zamian od niej pieniadze.Decydujace na ów testament ,stało się,gdy powiedziała do Mamy,że widziała mój dom ogłoszony do sprzedaży.Co nigdy prawda nie było .I poszła z nią w charakterze świadka do gminy.A ja przez długie lata cierpiałam i znosiłam razem z moją rodziną wszelakie zachowania chorej osoby,a następnie opiekowałam się sama bez żadnej pomocy Mama lezaca,bez jakiejkolwiek świadomości,przez 10lat.Corka wie dobrze,przez co przechodziłam przez te wszystkie lata i dlatego nie zgadza się na ten spadek.Chce,ażeby wszystko należało do mnie.Byla sprawa już w sądzie,ale została przesunięta na zebranie dowodów,na moją korzyść.Nie wiem jak to zrobić i od czego zacząć.A może niechby córka przyjęła ten spadek i następnie przekazała mi jako darowiznę.Prosze o wypowiedź,czy to nie byłoby prosciej,niż jak gdyby podważanie tego testamentu.

Córka niech przejmie spadek, a potem tobie w drodze darowizny niech przekaże. Unikniecie w ten sposób płacenia podatku od spadku i darowizn.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót