kłopotliwa nieruchomość cz.2.

• Autor wątku Autor wątku Jadzia Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jadzia Z

Użytkownik
Odpowiedzi
53
W związku z tym, że bratanica już wcześniej odrzuciła notarialnie spadek po zmarłym ojcu /przed moją informacją o śmierci brata z 31.10.2022 -okazało się, że wcześniej wiedziała o śmierci ojca,lecz nikogo o niej nie powiadomiła/. Planuje teraz przyjąć ten spadek przez swojego małoletniego syna . Trochę dziwne,lecz prawdziwe-jeżeli małoletni syn też odrzuci spadek ,to kto w tym przypadku będzie następny do przyjęcia tego spadku mając na uwadze,że bratowa miała rozwód z bratem. Zaznaczam, że linia zstępnych po bracie się skończyła a z wstępnych pozostałam ja i mój ojciec w wieku 88 lat.

Po przeczytaniu poradnika spadkobiercy Pani ffeniX dochodzę do wniosku, że po odrzuceniu spadku przez bratanicę i jej małoletniego syna przechodzi w tym przypadku na wstępnych /bratowej nie liczę bo się rozwiodła/. Po stronie wstępnych pozostałam tylko ja i mój ojciec bo mama od 20 lat nie żyje. To w tym przypadku spadek po bracie przechodzi w całości na ojca, a dopiero po odrzucenie spadku przez ojca - na mnie, czy w częściach równych na mnie i ojca ? Proszę o odpowiedź bo naprawdę nie wiem jak to ugryźć.

Po dzisiejszej wizycie u adwokata okazało się, że mam rację-najpierw spadek odrzuca bratanica,później jej syn, następnie majątek przechodzi na wstępnych czyli na mojego ojca,który ten spadek odrzuca a dopiero na mnie jako siostrę spadkodawcy.

Powrót