kłopotliwa sytuacja prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku adriano1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adriano1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
co sie ze mna stanie??
Prawomocnym orzeczeniem Sądu nakazano mi wykonywać w/w pracę od 13.12.2004r. Do dnia 10.11.2005 r. odpracowałem 90 stawek dziennych. W tym czasie pracowałem w hurtowni „ERA” w Dragaczu, na stanowisku pracownika magazynu, z dochodem miesięcznym netto ok. 600zł, a czas pracy często trwał do późnych godzin wieczornych w ramach nadgodzin. Dużo czasu traciłem na dojazd, gdyż nie posiadałem własnego środka transportu, dlatego też wystosowałem pismo do Sądu o zmianę kary ograniczenia wolności na karę grzywny. Niestety grzywna okazała się dla mnie zbyt wysoka – 180 stawek dziennych grzywny, przyjmując jedną stawkę za równoważną kwocie 20 ( dwadzieścia ) złotych, a więc 3600 zł, płatne jednorazowo.
W dniu 12 grudnia 2005r. Sąd Rejonowy na mój wniosek dokonał zmiany grzywny na ponowne wykonywanie prac społecznie użytecznych, ponieważ moja sytuacja materialna uległa zmianie i nie byłem w stanie uiścić jednorazowo nakazanej mi grzywny.
W 2006 r. otrzymałem odroczenie wykonywania kary i wyjechałem do Slough w Wielkiej Brytanii. Na początku pobytu chwytałem na ogół dorywcze prace. Czasami udało mi się zatrudnić na okres próbny, na najniższym wynagrodzeniu, ale po kilku miesiącach byłem zwalniany z powodu braku etatu.
We wrześniu 2007 r. podjąłem naukę w East Berkshire College, 2 level – angielski dla dorosłych, który skończę w czerwcu 2009r. W październiku 2008 r. złożyłem dokumenty na uniwersytet Thames Valley University In Reading Berkshire England, kierunek język angielski ( pierwszy rok studiów muszę opłacić we własnym zakresie ). Ukończenie studiów da mi szansę na zdobycie lepszego wykształcenia, a tym samym zatrudnienia tutaj, w Anglii, a w przyszłości w Polsce.
W chwili obecnej, tj. od listopada, zostałem zatrudniony na okres próbny, więc nie należy mi się urlop, dlatego też wnioskuję o usprawiedliwienie mojej nieobecności w Sądzie Rejonowym w Grudziądzu na sprawie w dniu 28.01.2009r.
Poszukiwania pracy i mieszkania nie pozwoliły mi na odłożenie takiej sumy pieniędzy, abym mógł spłacić karę grzywny. Chciałbym jeszcze dodać, że o ile mogłem pomagałem rodzicom, gdyż ich sytuacja materialna nie jest dobra.
Takie tez pismo wyslalem do Sądu. Czy bedzie one zaakceptowane? Wyslalem tez zaświadczenie że uczeszczam do College'u??

A czego ma dotyczyć to posiedzenie Sądu?

Posiedzenie Sądu dotyczy nie odpracowania godzin na cele społeczne. Bardzo prosze o pomocne wiadomosci.

Czas by było tę karę w końcu wykonać (sąd dotąd był dla Ciebie i tak raczej łaskawy). Zaproponuj Sądowi konstruktywną propozycję wykonania kary.

Problem polega takze na tym ze nie ma mnie obecnie w kraju, nie bedzie mnie na posiedzeniu Sądu (stawiennictwo obowiązkowe) bedzie tam moja matka. Jakie moga byc mozliwe postanowienia Sądu i czy musze napisac jakies osobne upowaznienie dla mamy?? Jaka to jest konstruktywna propozycja wykonania kary?

Mamę możesz upoważnić tylko wówczas jeśli jest ona adwokatem. W innym wypadku nie ma ona prawa udziału w posiedzeniu i może być przez Sąd wyproszona z sali.
Jeśli sprawę zlekceważysz to pewnie się skończy na karze zastępczej a skoro Cię nie ma w kraju i wcześniej nie płaciłeś zastępczej grzywny, to tym razem pewnie będzie to pozbawienie wolności.

Konstruktywna propozycja wykonania kary to odbycie jak najszybciej tej pracy (najlepiej byłoby zacząć to robić już przed terminem posiedzenia) albo zadeklarowanie chęci wpłacenia grzywny zastępczej i wpłacenie jej jak najszybciej (skoro wcześniej raz już grzywnę zastępczą zawaliłeś to pewnie sąd da się przekonać do takiej kary tylko wówczas jeśli gotówkę wpłacisz tego samego dnia w którym są wyda postanowienie w tej sprawie - ale może Sąd okaże się bardziej pobłażliwy).

Twoja nieobecność na posiedzeniu na pewno nie działa na Twoją korzyść.

Jezeli Sąd zadecyduje o pozbawieniu mnie wolnosci czy są jeszcze jakies szanse aby zamienic to na grzewne platna jednorazowo w trybie powiedzmy natychmiastowym?

Po zamianie kary ograniczenia wolności na pozbawienie wolności moim zdaniem nie. Chyba żeby Sąd zechciał jakoś karkołomnie naginać przepisy, a na to bym nie liczył.

Zawsze natomiast mógłbyś zacząć odpracowywać pierwotną karę ograniczenia wolności i w ten sposób skłonić Sąd do wstrzymania wykonania kary pozbawienia wolności (art. 65 § 5 k.k.w.)

Powrót