Kłopotliwe kupno z Allegro

• Autor wątku Autor wątku DragonsDen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DragonsDen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jest to mój pierwszy post, ale mam nadzieję, że nakreślę sprawę należycie.

Sprzedaję na Allegro klucze do gier (klucze te aktywują pobieranie gry za pomocą platformy do gier np. Steam). 13 kwietnia Kupujący nabył 1 klucz do gry o wartości 149 zł.
I teraz tak: Omyłkowo wysłałem mu dwa kody zamiast jednego. Poprosiłem o zwrot dodatkowego klucza, który został wykorzystany przez Kupującego (czyli zapłacił za 1 dostał 2 i z obu skorzystał). Kupujący odmówił zwrotu i ma klucz do tej pory, twierdząc, że klucz nie został przywłaszczony i nie musi go zwracać. Uruchomiłem spór na Allegro, który za niedługo się kończy. Czy mogę coś z tym dalej zrobić i wymusić jakoś prawnie zwrot klucza (teraz konta do gry z przypisanym kluczem), czy jednak Kupujący ma rację i nic się nie da zrobić, a winę ponosi moje "gapiostwo"?

Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Po lekturze art. 405 i dalszych nadal mam pewne wątpliwości:

- Czy fakt, że klucz do gry został wykorzystany (przypisany do konta) sprawia, że de facto nie da się zwrócić klucza jako takiego, można jedynie zwrócić konto z kluczem. Czy to podchodzi pod art. 409 mówiący o tym, że korzyść wygasa? Czy jednak cały czas ma on tę korzyść i powinien ją zwrócić?
- Co gdy Kupujący dalej będzie szedł w zaparte? Mam obawy, że cała sytuacja zostanie potraktowana, jako niska szkodliwość i zostanie odroczona :(

Powinien zatem zwrócić wartość korzyści.
To sprawa cywilna, a nie karna.

Powrót