Kłopoty z urzędem skarbowym.

• Autor wątku Autor wątku jaga52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaga52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
W2000r odbyła się sprawa spakowa po zmarłej mamie i zmarłym bracie,po tym postępowaniu zostalismy zwolnieni z podatku.W2003r my jako spadkobiercy po zmarłym bracie chcieliśmy odebrac należne pieniądze z tytułu świadectw rekompensacyjnych które przysługiwały pracownikom sfery budżetowej,w której brat pracował przed śmiercią. poszliśmy do banku a tam dowiedzieliśmy się że musimy nabyć te świadectwa na drodze postępowania sądowego.Tak też zrobiliśmy.Po tym postępowaniu tez zostalismy zwolnieni z podatku.Wszystko byłoby po staremu ,ale ja swuj majątek chciałam w akcie darowizny przepisać na swoje dziecko,do tego jest mi potrzebne zaświadczenie z urzędu skarbowegoże od nabytego spadku podatek został zapłacony,bądz zostalismy z niego zwolnieni.Tu zaczyna się najgorsze bo okazuje sięże drugiego postępowania nie powinno być i urzędniczka w urzędzie takiego zaświadczenia mi nie wydała.Co robić ,pomocy.

To znowu ja czy ktoś podpowie mi co mam robić ?

Bardzo proszę o radę .

Jeżeli postanowienie o nabyciu spadku po mamie i bracie nie wyszczególniało składników majątkowych spadku (stwierdzało ogólnie nabycie spadku) , to postanowienie to obejmowało również prawa majątkowe po bracie, tj. rekompensatę i odnośnie tego postanowienia US winien wydać zaświadczenie. Bank tu "przedobrzył" z tym żądaniem. Co do drugiego postanowienia, należy złożyć do sądu wniosek o jego uchylenie.

Dziękuję za odpowiedż ,prosze mi w skrucie napisać jak takie odwołanie ma wyglądac.

Mam jeszcze jedną sprawę posiadam stare książeczki oszczędnościowe na kturych sa jakies tam pieniadze czy po latach mogę je odebrać?

Proszę nie pisać postów jeden pod drugim, korzystaj z opcji "edytuj".
W sekretariacie sądu cywilnego uprzejme panie podpowiedzą, jak napisać wniosek, być może są gotowe formularze do wypełnienia.
Co do książeczek - udaj się z nimi do banku, który je wystawił.

Powrót