Klopoty z wyplata za wypadek

• Autor wątku Autor wątku Blaszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blaszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
hej !
Prosze o rade w sprawie wyplaty ubezpieczenia. Mieszkam na stale w Niemczech i moj samochod jest na nienieckich tablicach. Okolo 8 miesiecy temu mialem wypadek w polsce. Sprawca wypadku mieszka w polsce i jest ubezpieczony w HDI to jak wiem jest niemieckie ubezpieczene. Po sprowadzeniu mojego rozbitka do niemiec zrobilem szacunek szkod przez rzeczoznawce i wyslalem do HDI. W opisie rzeczoznawcy byly zawarte: Wartosc samochodu przed wypadkiem, wartosc samochodu rozbitego tzw. restwert i szczacowany koszt naprawy. Po jakims czasie dostalem z HDI sume ktora skladala sie z kosztu samochodu przed wypadkiem minus wartosc rozbitka ( restwert ) W mojej ocenie to lecenie w balona. Przeciez ubezpieczenie musi mi wyplacic koszty naprawy samochodu nawet jezeli nie mam zamiaru go naprawiac. Czy mam racje ? Jezeli ktos moglby mi pomoc i przytoczyc jakies paragrafy lub jakas Ustawe bede zobowiazany.
Wszyscy poszkodowani laczcie sie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Blaszka napisał:
Przeciez ubezpieczenie musi mi wyplacic koszty naprawy samochodu nawet jezeli nie mam zamiaru go naprawiac. Czy mam racje ?
Częściowo. Jeśli koszt naprawy przewyższa wartość pojazdu sprzed kolizji, to wtedy jest to szkoda całkowita, którą rozlicza się tak, jak zrobiło to HDI.
A jeśli nie przewyższa, to TU powinno zwrócić kosztorysowe koszty naprawy, czyli mniej więcej to, o co Ci chodzi.

No wlasnie ! Koszt auta przed wapadkiem zostal wyceniony na 13 tys. € , a koszt naprawy na 11 tysiecy. A wiec "keine totalschaden"
Czy ma ktos dla mnie jakis paragraf ??? Danke !

Paragrafu nie ma, ale są orzeczenia SN, np. tutaj.
Przykładowy cytat:
...wykładnia zawarta w wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 12 lutego 1992 r. (I ACr 30/92) "Szkoda częściowa ma miejsce wówczas gdy uszkodzony pojazd nadaje się do naprawy, a koszt naprawy nie przekracza wartości w dniu ustalenia przez zakład ubezpieczeń tego odszkodowania. Szkoda całkowita występuje wówczas, gdy pojazd uległ zniszczeniu w takim stopniu, że nie nadaje się do naprawy, albo gdy koszt naprawy przekraczałby wartość pojazdu w dniu likwidacji szkody".

mam problem z wypłatą odszkodowania

witam
miałem kolizje i jest sprawca,jechałem po dridze z pierszeństwem nagle patrze z daleka jakiś samochód skręcił do restauracji i sie zatrzymał w celu nawrucenia i stoi na chodniku,ja widząc że stoi dalej jade,i nagle 5 metrów przedemną wyjechł mi na środek jezdni i nie zdążyłem wychamować,była policja straż.Byłem zgłośić szkode w PZU był u mnie rzeczoznawca i stwierdził że naprawa przewyższa wartość samochodu.Tydzień póżniej przyszło zgłoszenie z pzu żeby potwierdzić odebranie odszkodowania.podpisaliśmy i myśleliśmy że wszystko jest już wyjaśnione,nagle przychodzi papier z pzu że nie może wypłacić odszkodowania ponieważ nie ma sprawcy,ale według policje tamten co wycofywał był uznany za sprawce ale nie potwierdza swojej winy za szkode.Niedość że mi rozbił auto,mógłzpowodować zagrożenie życia i zdrowia nie oskarżyłem go o to a on sie nie przyznaje do winy,jak bedzie sprawa w sądzie to go o to chyba oskarże i bede sie starał o odszkodowanie.Prosze o szybką odpowiedź co mam robić i jak mam postępować z sprawą i jakie są moje prawa

Jedyną osobą, która ma jakikolwiek interes w wytoczeniu procesu, to Ty. Możesz wybrać, czy będziesz się sądził ze sprawcą, czy z jego ubezpieczycielem (PZU).
Jedyne, co może PZU zachecić do wypłaty odszkodowania, to zmiana zdanie przez sprawcę. Jesli nie uda Ci się go przekonać, to pozostaje proces.

Powrót