Kobieta przedsiebiorca- zasilek chorobowy i macierzynski

• Autor wątku Autor wątku Sloneczko123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sloneczko123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,

Bardzo prosze o Wasza pomoc !!!

Mam pytanie w zwiazku z zasilkiem chorobowym i macierzynskim dla kobiety prowadzacej jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza.

Obecnie oplacam preferencyjny ZUS, w najblizszym czasie zamierzam zajsc w ciaze. W tej stuacji powinnam zapewne rozpoczac oplacac dobrowolne ubezpieczenie chorobowe. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

- Ile wynosi maxymalna skladka dobrowolnego ubezpieczenia i czy ma sens oplacanie jej w najwiekszym wymiarze, jakie sa korzysci w mojej sytuacji?
-Czy mozna zwiekszyc tylko skladke na (dobrowolne) ubezpieczenie chorobowe, a pozostale utrzymac na preferencyjnych warunkach?

-Na jakiej zasadzie ZUS wyliczy kwote zasilku chorobowego? Bedzie ono uzaleznione od zeklarowanej skladki czy od wynagrodzenia (jesli tak to brutto czy netto?)

- Na jakiej zasadzie zostanie przyznany zasilek macierzynski ?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Bede rowniez wdzieczna za wszelkie wskazowki dotyczace wyzej opisanej sytuacji.

Pozdrawiam
J.K

Ostatnia edycja:
zapytam siostry jest na chorobowym, a miała dział.

Super, w takim razie czekam na odp. :)

składka wiąże się z zarobkami. Możesz wybrać wysokość składki. Im wyższa tym pewnie wyższe chorobowe. Np. przy skladce 230 zł, chorobowe wynosi ok.900 zł. Tyle wiem.

Powrót