Kobieta w ciaży odmowa wypłacenia pieniedzy z ZUSU

• Autor wątku Autor wątku kielich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kielich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich mam taki powazny problem:confused:sad:od połowy kwietnia jestem na zwolnieniu lekarskim do tej pory nie otrzymałam pieniedzy z Zusu,w koncu postanowiłam zadzwonic do nich za długo to trwało co sie okazało pani bardzo nie miła Z zusu powiedziała mi ze nie dostane pieniedzy poniewaz mó pracodawca nie opłacał regularnie składek itd co mam teraz zrobic z góry dziekuje za pomoc

kielich napisał:
pani bardzo nie miła Z zusu powiedziała mi ze nie dostane pieniedzy poniewaz mó pracodawca nie opłacał regularnie składek itd

Aż takich bzdur to nawet Panie z zus nie opowiadają. Pracownik nie ponosi odpowiedzialności za to,że pracodawca nie opłaca składek. Problem z wypłatą zasiłku może się pojawić jeśli w ogóle nie była Pani przez pracodawcę zgłoszona do ubezpieczeń albo jeśli nie składał on za Panią dokumentów, z których wynikałaby podstawa wymiaru składek lub nie przekazał do zus dokumentów niezbędnych do wypłaty zasiłku.
Każda niemiła Pani w zus ma zwierzchnika, a każdy zwierzchnik dostaje po d... za niezadowolenie klientów. Najlepszym początkiem wyjaśniania sprawy będzie wizyta w zusie w celu ustalenia na czym naprawdę polega problem, bo nieopłacanie składek przez pracodawcę nie ma wpływu na wypłatę zasiłków dla pracowników.

dokumenty doszły do zusu wysłał je z pierwszym zwolnieniem lekarskim wiec w czym tkwi problem taka przyszła odmowa ze składki nie były opłaca w terminie lub w cale ostatnia składka była opłacona w lutym

1. Masz umowę o pracę i ona trwa?
2. To jednak oprócz telefonu masz odpowiedź z ZUS na piśmie - co tam jest dokładnie napisane ?

tak mam umowe cały czas ona trwa w tym momencie nie mam dostepu do tego co tam jest napisane itd

To pismo z zus (prawdopodobnie decyzja) powinno zawierać podstawy prawne odmowy wypłaty zasiłku. Trzeba przeczytać powołany przez zus artykuł i zastanowić się jakie zastosowanie (i czy w ogóle jakieś) ma on w tym konkretnym przypadku.
A może Twój pracodawca zatrudnia ponad 20 osób i to on jest zobowiązany do wypłaty zasiłków?

Powrót