Kodeks drogowy - rondo

• Autor wątku Autor wątku kate3333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate3333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Prośba o wsparcie ponieważ nurtuje mnie jedno pytanie.

Czy wjeżdżając na rondo z sygnalizacją świetlną, trzema pasami (skręt w lewo lub zawrotka, prosto lub w prosto i prawo) oraz znakiem pionowym wyznaczającym kierunki jazdy - mogę objechać rondo (nie mówię tu o zawracaniu tylko objechaniu go o 360 stopni).

Jeśli łamię przepisy, czy mógłby ktoś podesłać mi informację, w którym miejscu kodeks drogowy mówi mi o tym, że nie mogę wykonać takiego manewru i jest on zabroniony. Czy policja może mnie ukarać za takie wykroczenie? Jeśli tak to na jakiej podstawie?

Rozumiem, że znaki pionowe przed skrzyżowaniem wskazują mi kierunek jazdy i mogę z pasa lewego pojechać w lewo i to robię! Następnie kieruję się zgodnie z sygnalizacją świetlną. Gdzie w kolejnych krokach łamię przepisy?

Wielkie dzięki za pomoc - nie znalazłam w KD nigdzie informacji, że taki manewr jest zabroniony.

Poniżej link do miejsca, z którego planuję ruszyć:

https://www.google.pl/maps/@52.2243832,20.9895879,3a,75y,335.15h,82.3t/data=!3m7!1e1!3m5!1sErjdK3LZucTzKMdCGGff7w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DErjdK3LZucTzKMdCGGff7w%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D36.881546%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192

Poniżej screeny oznakowania oraz manewru, który zamierzam wykonać.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jeżeli przy każdym skręcie ustawisz się na właściwym pasie to możesz zrobić taką "rundkę" dookoła ronda.

Moje pytanie pojawiło się stąd, że usłyszałam dzisiaj że skręcając na takim skrzyżowaniu nie mogę zawrócić bo strzałki poziome wymuszają na mnie skręt w lewo. Ale nigdzie nie stoi znak pionowy mówiący o zakazie. Czy każdy syganalizator nie jest dla mnie ważniejszy?

Oczywiście mam na myśli znak pionowy mówiący o zakazie zawracania*

kate3333 napisał:
Oczywiście mam na myśli znak pionowy mówiący o zakazie zawracania*

Ten znak to F-10

§ 72. Kierunki na pasach ruchu
1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.

Ktoś chyba na tym punkcie zakończył czytanie i cię wprowadził w błąd, bo dalej mamy:

3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

EDIT.
Zobacz jeszcze jakie tam są sygnalizatory. Bo na zdjęciach słabo widąć i jeden jakby był S-3 zezwalający tylko na skręt w lewo a drugi jakby ogólny S-1

Ale na załączonych obrazku ty nie chcesz zawrócić tylko zrobić objazd 360' i pojechać prosto.
Wg mnie:
- zawrócić możesz
- objechać całego ronda jak narysowałeś - nie możesz.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że objechać nie mogę bo zabraniają mi sygnalizatory a nie dlatego, ze jest przepis mówiący o tym, że nie mogę wykonać takiego manewru? Dobrze Cię rozumiem?

sekStans napisał:
Ten znak to F-10

§ 72. Kierunki na pasach ruchu
1. Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.

Ktoś chyba na tym punkcie zakończył czytanie i cię wprowadził w błąd, bo dalej mamy:

3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

EDIT.
Zobacz jeszcze jakie tam są sygnalizatory. Bo na zdjęciach słabo widąć i jeden jakby był S-3 zezwalający tylko na skręt w lewo a drugi jakby ogólny S-1

Ale na załączonych obrazku ty nie chcesz zawrócić tylko zrobić objazd 360' i pojechać prosto.
Wg mnie:
- zawrócić możesz
- objechać całego ronda jak narysowałeś - nie możesz.
Niby w którym miejscu jest sygnalizator, który nie pozwala zrobić 360?

kate3333 napisał:
Moje pytanie pojawiło się stąd, że usłyszałam dzisiaj że skręcając na takim skrzyżowaniu nie mogę zawrócić bo strzałki poziome wymuszają na mnie skręt w lewo. Ale nigdzie nie stoi znak pionowy mówiący o zakazie. Czy każdy syganalizator nie jest dla mnie ważniejszy?

Na rondzie nie da się skręcać w lewo. Po wjeździe na rondo jeździsz po łuku w sposób taki, jaki wymusza na Tobie układ skrzyżowania, a nie skręcasz w lewo. Dlatego też włączanie kierunkowskazu w lewo przed wjazdem na rondo jest błędem. Podobnie poruszanie się po rondzie z włączonym lewym kierunkiem - oczywiście jeżeli w ramach ronda zmieniasz pas ruchu z prawego na lewy, sygnalizujesz manewr lewym kierunkiem. Pomijam w tej całej sprawie kwestię ułatwienia czytelności tym lewym kierunkiem naszych zamiarów.

Ogólnie tak jak Ci wytłumaczono wyżej - zajmując odpowiedni pas ruchu zarówno przed jak i na rondzie, możesz jeździć sobie w kółko do woli.

KJ8 napisał:
Niby w którym miejscu jest sygnalizator, który nie pozwala zrobić 360?

Wg mnie na trzecim zdjęciu, widzę na czerwonym sygnalizatorze po lewej stronie strzałkę zezwalająca tylko na skręt w lewo.
Ponadto gdybyś jednak twierdził, że to nie S-3 to F-10 pozwala tylko na zawracanie. Zawracanie to jazda z powrotem tam skąd się przyjechało.

Po "skręcie w lewo" na 3 cim zdjęciu trafiasz przed sygnalizator na 4. Strzałek kierunkowych zarówno na nim jak i na drodze brak. Jak dla mnie w tam możesz znowu w pojechać w lewo, tj. dalej jechać po rondzie.

kate3333 napisał:
Rozumiem, że objechać nie mogę bo zabraniają mi sygnalizatory a nie dlatego, ze jest przepis mówiący o tym, że nie mogę wykonać takiego manewru?

:wow: ile lat masz prawo jazdy?

Od razu mi się przypomina kupa w paczkomacie: "pokaże mi pan przepis, który zabrania"...

Powrót