Kodeks Drogowy

• Autor wątku Autor wątku kacper2115
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper2115

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie. Z jakiego artykułu i jaki mandat grozi za jazdę z dziewczyną za kierownicą. Dziewczyna chciała pokierować, ale nie czuje się pewnie sama więc jeździmy na jednym siedzeniu i ją asekuruje. Dziękuje za odpowiedzi.

wystarczy podjechać na pierwszy posterunek - tam wszystko wyjaśnią

Co to pytanie robi w dziale koronawirus?

Od dawna mam prawo jazdy i nigdy nie miałem problemu z punktami.
Podczas ostatniej kontroli drogowej dowiedziałem się, że mam problem + jakaś recydywa.

Kodeks drogowy 2022 – zmiany od 17 września:
zmienił się taryfikator punktów karnych
wyższe kwoty za przekroczenie dopuszczalnej prędkości:

o 10 km/h — 50 zł;
o 11 — 15 km/h — 100 zł i 3 punkty karne;
o 16 — 20 km/h — 200 zł i 6 punktów karnych;
o 21 — 25 km/h — 300 zł i 6 punktów karnych;
o 26 — 30 km/h — 400 zł i 10 punktów karnych;
o 31 — 40 km/h — 800 zł i 13 punktów karnych;
o 41 — 50 km/h — 1000 zł i 15 punktów karnych;
o 51 — 60 km/h — 1500 zł i 15 punktów karnych;
o 61 — 70 km/h — 2000 zł i 15 punktów karnych;
o 71 km/h i więcej — 2500 zł i 15 punktów karnych.

bardzo kosztowna recydywa

oznacza ona po prostu ponowne popełnienie wykroczenia tego samego typu w ciągu 2 lat. W przypadku takiej sytuacji, popełniający wykroczenie kierowca otrzyma karę grzywny w podwójnej wysokości.
Jeżeli liczysz na to, że punkty karne na Twoim koncie wykasują się jak zwykle po roku od ich otrzymania, to się przeliczysz. W tym momencie obowiązują już nowe przepisy, wedle których punkty kasują się dopiero po upływie 2 lat od od dnia zapłaty grzywny (nie jej otrzymania!).
Znacznie łatwiej będzie więc stracić prawo jazdy, ponieważ bez zmian pozostała liczba punktów do tego konieczna – 20 w przypadku kierowców mających prawo jazdy krócej niż rok i 24 w przypadku pozostałych.
Tyle już się dowiedziałem. Nie wiem tylko czy jeśli teraz przekroczę dopuszczalną prędkość to będę za każde przekroczenie płacił podwójnie i co z punktami? Też podwójnie?

Powrót