Kogo obejmą nowe zasady przyznawania zasiłków macierzyńskich

• Autor wątku Autor wątku kapitan_rzbik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapitan_rzbik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Jeśli założę firmą pod koniec 2012 w grudniu i opłacę składki to jak będę miała liczony zasiłek macierzyński po staremu czy po zmianach które mają być w 2013.
Poród będzie w lutym 2013 więc w lutym 2013 zacznie się urlop macierzyński

firmę i tak zamierzam założyć bez względu na ciąze, chciałam tylko wiedzić czy warto zapłacić wyższy zus ?

Będzie wg. nowych zasad, bo miało się zmienić od początku nowego roku (i mam nadzieję że się zmieni). Wyższy ZUS, wcale nie jest dużo wyższy, bo ubezpieczenie chorobowe to kilka złotych.

Również interesuje mnie czy ktoś coś już wie bardziej konkretnego na temat zmiany przyznawania zasiłków czy wejdą nowe przepisy od początku stycznia czy będzie to później?
czy dotyczy to zarówno zasiłku macierzyńskiego jaki i chorobowego czy tylko macierzyńskiego?
czy płacąc składki z najwyższej podstawy dostanę wysoki chorobowy po 1.01.2013 jeżeli są płacone przez 3 miesiące?
czy planowane są jakieś warunki przejściowe?
co z osobami które juz płacą wysokie składki czy jakby od nowego roku poszły na chorobowe ich składki będą proporcjonalnie zmniejszone do ilości miesiecy od których płaca wysokie składki, jeżeli poniżej 12? czy bedzie im sie należec te 100% (w ciąży)

zachencam do przetyczania ksiazki Piąta fala pożądania»Książka kardynalnie zmienia nasze poglądy na sedno seksualnych fantazji i pożądań współczesnej kobiety

Powrót