Kogo zaskarżyć

• Autor wątku Autor wątku Blasi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Blasi

Blasi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Mój ojciec sie uparł zeby zaskarzyc ZUS o ohrone dobr osobistych.
I problem jest taki, że nie wie kogo w istocie zaskarżyć - prezesa, dyrektora, skarb panstwa czy co?
Czy ktos wie jak ma zatytułować pozwanego?
z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

A w związku z jakimi okolicznościami jego dobra osobiste miałyby być naruszone?

Pozwanym może być po prostu ZUS :)

powiem szczerze, że nie chce się wgłebiać skąd mój ojciec wynallazł sbie te dobra osobiste, ale chyba nie ma to zadnego znaczenia dla problemu akurat (czy ma?)

Z tego co mi wiadomo jeśli podaje się do Sądu pewne instytucje państwowe to same wnioski mogą odpadać już ze względnu na błędne określenie drugiej strony , bo np sam w sobie BANK nie moze być podany do sądu - do Sądu należy podać Prezesa Banku (czy coś takiego).

Dlatego pytam sie jak to jest w przypadku ZUSu - czy rzeczywiscie pozwanego można tak ogólnie określić jak "ZUS"?

Każda osoba fizyczna i prawna ma zdolność występowania w procesie jako strona. Wazne jest czego dotyczyło rzekome naruszenie dóbr osobistych bo równie dobrze pozwanym może być Oddział ZUS jak i Prezes ZUS.
BTW. Bank jak najbardziej może byc pozwany

jak to "ważne jest czego dotyczyło naruszenie dóbr" - jakie to ma znaczenie?chodzi o to że zaniżyli mu rente i "nie traktowali go równo w związku z tym z innymi".

mój ojciec napisał pozwanego tak:

"Skarb Państwa - Dyrektor Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
Oddział w Olsztynie przy ulicy "takiej i takiej"

W odpowiedzi Sąd napisał:

"proszę o sprecyzowanie osoby pozwango i wlasciwe oznaczenie osoby prawnej badz fizycznej (posiadajace zdolnosc sadową do wystepowania w niniejszym procesie)"

chyba jasniej już nie moge wytlumaczyć sytuacji :)

naruszenie dóbr osobistych? :o
przecież decyzja ZUS podlega normalnej procedurze odwoławczej więc jak się tata z jej treścią nie zgadza to trza ją zaskarżyć - no chyba, że przespaliście i termin na odwołanie minął... :what:

Prawo cywilne do dóbr osobistych człowieka zalicza (art. 23 kc):

* zdrowie,
* wolność,
* cześć (godność i dobre imię),
* swoboda sumienia,
* nazwisko lub pseudonim,
* wizerunek,
* tajemnica korespondencji,
* nietykalność mieszkania,
* twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska.

Wprawdzie katalog ten nie jest zamknięty, ale wysokość renty jako dobro osobiste? To już zakrawa na pieniactwo.

[cytat:1jy3safk]
Wprawdzie katalog ten nie jest zamknięty, ale wysokość renty jako dobro osobiste? To już zakrawa na pieniactwo.
[/cytat:1jy3safk] No też mi się tak wydaję. Jeżeli się tata nie zgadza z decyzją ZUS odnośnie renty to ma prawo złożyć od niej odwołanie do właściwego sądu.

przecież nie będe tłumaczył dokładnie życiorysu sytuacji dla państwa mądrali, którzy już wystosowali swoją ocene na podstawie tak nikłych moich informacji (normalnie polskie prawo ;)

To oczywiste ze jesli chce skierować to na taką droge to próbował już różnych środków. Nie prosze poza tym o opinie na temat zasadności...
czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie? byłbym bardzo wdzięczny.

[cytat="Blasi"]przecież nie będe tłumaczył dokładnie życiorysu sytuacji dla państwa mądrali, którzy już wystosowali swoją ocene na podstawie tak nikłych moich informacji (normalnie polskie prawo ;)

To oczywiste ze jesli chce skierować to na taką droge to próbował już różnych środków. Nie prosze poza tym o opinie na temat zasadności...
czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie? byłbym bardzo wdzięczny.[/cytat]

Wypowiedź ta obraża uczestników forum, dlatego temat zamykam.
Pytającemu zwracam uwagę (bez ostrzeżenia) - proszę grzeczniej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót