kolega poprosil o zalatwienie 1g amfetaminy, jaka kara?

• Autor wątku Autor wątku bartasss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartasss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam. Mam taki problem. pewnego dnia mojego przyjaciela poposil jego jakis kolega zeby zalatwil mu 1g amfetaminy zadzwonil pod numer ktory mial w telefonie ktory wczesniej dostal od jakiegos kolesia na imprezie(malo wazne) zadzwonil pojechal, odebral, zawiozl mu. Jakis czas pozniej doniosl ze to on mu zalatwil. Przy przeszukaniu nic przy nim nie znalezli. Nie mial z tego zadnych korzysci materialnej, nie byl tez nigdy wczesniej karany. Chcialbym sie dowiedziec co moze grozic za ten czyn? Prawdopodobnie byl to 1g moze nawet i mniej. Prosze o pomoc.

Twój kolega najprawdopodobniej będzie odpowiadał na podstawie art. 56 ust. o przeciwdziałaniu narkomanii -zarzut - uczestniczenie w obrocie - sankcja od 6 miesiecy do 8 lat - nie ma znaczenia, że nie osiągnął z tego tytułu żadnej korzyści majątkowej - karalne jest już samo uczestniczenie - jeśli nie był wcześniej karany to być może Sąd zdecyduje o warunkowym zawieszeniu wykonania kary - może on też rozważyć kwestię dobrowolnego poddania się karze, uzgodnionej wcześniej z prokuratorem, cały czas chroni go jednak domniemanie niewinności, więc może się okazać, że nie będzie wystarczających dowodów do jego skazania, pozdrawiam

Dzieki za odp. ale on przyznal sie do tego ze pod wpywem nacisku tego kolegi, czyli na jego prosbe pojechal i wrocil z koperta w ktorej byl bialy proszek, wiec tu jest jakis dowod na to ze jednak w pewien sposob sie przyznal. No i w sumie jeszcze jedno policjanci przeszukali mieszkanie mojego przyjaciela i jego znajomego, czy jest to zgodne z prawem skoro nie mieli nakazu przeszukania?

na prawde powinno sie przy tych wszystkich filmach z us&a przed wyswietleniem umieszczac info, ze to co jest prezentowane nijak sie ma do prawa polskiego.

Tak, jest to całkowicie i zupełnie zgodne z prawem.

Powrót